Сръбският президент Александър Вучич покани генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг да посети страната му в края на октомври или началото на ноември.

Поканата бе отправена при днешното посещение на Вучич в централата на пакта в Брюксел. Повод е 15-ата годишнина от началото на участието на Сърбия в програмата „Партньорство за мир“.

„Наистина се надявам г-н Столтенберг да намери достатъчно време и причини да посети Сърбия в тази част на годината. Смятам, че това ще бъде потвърждение на добрите ни отношения и ще ги затвърди и бъдеще, което ще бъде в интерес на малкия сръбски народ, но също и на НАТО“, каза Вучич.

Столтенберг увери, че алиансът остава ангажиран към мисията си КФОР в Косово. И допълни, че за да бъде направена промяна в мандата й, е необходим консенсус на всички 30 страни членки.

За пореден път Столтенберг повтори, че уважава неутралитета на Сърбия и че е нейно право да избира къде да членува. Вучич бе категоричен, че страната му ще остане неутрална.

„Но това не означава, че няма да повишим нивото на нашата активност. Можем да направим много повече в редица сфери и да сътрудничим доста по-добре в бъдеще“, допълни сръбският президент.

През 1999 г. НАТО бомбардира Сърбия (тогава част от СР Югославия заедно с Черна гора) в продължение на 77 дни. Причина бе конфликтът в Косово. В резултат тази сръбска провинция обяви независимост през 2008 г.

Столтенберг изтъкна, че пактът изцяло подкрепя процеса на нормализация между Белград и Прищина. Диалогът между тях е най-добрият начин за намиране на решение, което да зачита правата на общностите в Косово, както и за изграждането на дълготраен мир.