Лявоцентристката партия на бившия министър-председател Албин Курти спечели убедително парламентарните избори в Косово, което е лоша новина за опитите на САЩ да наложат сделка за нормализация на отношенията със Сърбия.

Движението за самоопределение в съюз с независимата кандидатка Виоса Османи, изпълняваща длъжността президент на страната, е спечелило малко под 48 на сто от гласовете при преброени 90 на сто от бюлетините при висока избирателна активност въпреки пандемията и суровата зима, предаде европейското издание на „Политико“. Това е най-голямата подкрепа, която партия в бившата сръбска провинция е получавала от бомбардировките на НАТО през 1999 г.

Коалиционно правителство начело с Курти се разпадна през март миналата година, след двумесечно управление, защото го напусна младши коалиционен партньор. Следващата администрация подписа във Вашингтон непопулярно сред косоварите споразумение за сближаване със Сърбия, което тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп пропагандираше като свой успех.

Днес Курти каза, че диалогът със Сърбия, в който независимо от САЩ посредничеше и Европейският съюз, няма да бъде приоритет за неговото правителство.

„Диалогът със Сърбия е на шесто или седмо място в програмата“, каза той, цитиран от сайто „Косово онлайн“. – Няма да отмъщаваме на никого, но ще търсим справедливост. Всеки от няс трябва да поеме отговорността да направи страната ни подходяща за живот.“

„Политико“ изтъква, че Курти се опира на ляв протестен вот срещу корупцията и за смяна на елита, управлявал страната от превръщането ѝ в протекторат на ООН през 2000 г. и обявяването на независимост през 2008 г.

ЕС: Пътят минава през нормализиране със Сърбия

Европейският път на Косово минава през всеобхватно нормализиране на отношенията със Сърбия и ЕС очаква новата власт в Прищина да се ангажира конструктивно с оглед на срещите в рамките на диалогта с посредничеството на Съюза, както и да се възползват от възможността да постигнат всеобхватно споразумение.

Това се казва в съвместно изявление по повод резултатите от вота. То е на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей.

ЕС ще продължи ангажимента си към косовските власти, за да бъде подпомогнат напредъкът на страната по пътя към Европа. Това ще изисква от страната да има напредък в реформите в рамките на Споразумението за стабилииране и асоцииране.