Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ако преговорите с Косово не бъдат възстановени скоро, Западните Балкани могат отново да се дестабилизират, предаде Ройтерс.

Населяваната предимно с албанци Косово обяви независимостта си през 2008 г. и бе призната от САЩ и от повечето държави членки на ЕС. Сърбия и Русия обаче не го направиха и сега територията на новата държава е пазена от 4000 войници на НАТО.

Сърбия и Косово трябва да възстановят връзките си, ако желаят да се придвижат към членство в ЕС.

"Всеки загубен ден може да създаде напрежение, в което една искра може да запали пожар в региона. Западните държави трябва да разберат това", заяви Вучич пред Ройтерс. "Там е опасността...където националистическите чувства се разпалват", добави президентът.

В отговор на желанието на Белград да попречи на членството на Косово в международни организации Прищина наложи 100 процента мита на вносните стоките от Сърбия. Това може да лиши Белград от 600 000 милиона евро всяка година - 0,4 процента от Брутния вътрешен продукт.

За да възстанови диалогът, Сърбия, с подкрепата на ЕС и САЩ, настоява тези тарифи да бъдат премахнати.

Не е ясно как би могло да изглежда потенциалното споразумение. Вучич и президентът на Косово Хашим Тачи подхвърляха идеи за "корекция на границите" или "делимитация" - термини, които анализаторите тълкуват като размяна на територии.

Западът гледа на интеграцията в ЕС и НАТО като начин да се поддържа стабилността в региона.

"Приемането ни в Европейския съюз зависи от диалога с Прищина и от това дали ще успеем да подпишем споразумение", сподели Вучич, като добави, че очаква Германия, Франция или ЕС да вземат участие в процеса на преговорите. "Мисля, че ще видим някои от техните инициативи в близкото бъдеще", допълни той без да уточнява какво има предвид.

Повече от три месеца продължават протестите срещу президента на Сърбия, като демонстрантите настояват за нови избори и свобода на медиите. Вучич многократно отказва да отстъпи и се зарече, че няма да го направи дори и 5 милиона души да пожелаят оставката му. 

В края на миналата седмица президентството в Белград бе обградено от хиляди протестиращи заради задържането на опозиционери, които нахлуха в държавна телевизия. Президентът нарече политическите си противници "фашисти". По-късно публикува снимка в "Туитър" как играе на шах с министъра на вътрешните работи Небойша Стефанович.

Под изображението президентът написа:

"Кратка почивка в президентството преди следобедните дейности. Сърбия на смелостта и честта винаги побеждава насилниците."