Може ли човек да си бие втора доза от различна ваксина - ако е получил първа игла с препарата на "AstraZeneca", а сега иска иРНК ваксина? Да, тази опция е възможна у нас от близо месец.

Много от ваксинационните центрове и Регионалните здравни инспекции обаче не знаят това, сигнализираха наши читатели. Затова и направихме проверка в повечето от общо 28 РЗИ в страната.

Проблем първи - да се свържиш с РЗИ

На хартия родните Регионални здравни инспекции трябва да организират и осъществяват ефективно държавната здравна политика в своята област и да повишават качеството на медицинското обслужване в страната. Сред задълженията им е и да са информационен източник за гражданите за здравните услуги в конкретната област. 

А в контекста на пандемията - да информират гражданите по допълнителните здравни казуси, които възникнаха заради COVID-19. В това влиза и отговори на въпросите за ваксинационната кампания.

В повечето (но не всички) сайтове на отделните РЗИ има дори отделен телефон на дежурен епидемиолог, вирусолог или конкретен отговорник по ваксинация. На други места няма и човек може да потърси информация или насока от отговарящия за заразните болести.

Ако някой вдигне телефона обаче. Практиката показва, че телефоните в РЗИ имат един основен сигнал - свободно. Няма значение дали правите 5 или 10 обаждания, на един или друг от оставените номера, дали пробвате да се свържете с конкретен специалист или звъните на "специална линия". В РЗИ - Благоевград, РЗИ - Варна, РЗИ - Пловдив, РЗИ - Смолян, РЗИ - Враца, РЗИ - Шумен, РЗИ - Ловеч, РЗИ - София-област и други е твърде вероятно никой да не ви вдигне. Искате информация? Пробвайте да я потърсите на сайтовете, много от които видно не са променяни от 1998 г. насам.

В РЗИ - София пък е налице друг тип проблем - двата специални телефона за въпроси за COVID-19 перманентно дават заето.

"Не може друга ваксина!"

Това отсече дамата, която вдигна телефона за информация за ваксинационната кампания в РЗИ - Бургас. Това е едно от РЗИ-тата, за които бяхме предупредени от читател. 

След като посочихме, че всъщност може - със заповед на доц. Ангел Кунчев от април месец тази година - жената бързо даде на заден.

"Може би аз съм в грешка. Постоянно има нови заповеди. Нека ви свържа с колегите, които отговарят за ваксините", казва тя и дава друг телефон.

А на него - познайте - никой не вдига.

Добрата новина е, че повечето РЗИ-та - сред които тези във Велико Търново, Добрич, Разград, Хасково, Ямбол, Габрово - получаваме точната информация. Може да се постави втора доза на "Пфайзер"/"Бионтек" при изминали поне 84 дни от поставяне на първата доза, ако тя е била на "АстраЗенека".

Но с важно условие - за момента не може да се издаде ваксинационен сертификат. Инспектори от Добрич и Ямбол признаха, че е налице някакъв проблем със системата и препоръчаха да изчакаме, ако ни трябва такъв - седмица-две.