36-годишна родилка почина след усложнения от COVID-19 в болницата в Бургас.

По нареждане на проф. Костадин Ангелов Изпълнителна агенция „Медицински надзор” започва проверка по случая, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Преди няколко дни здравният министър, когато беше на посещение в Бургас, съобщи за родилка в тежко състояние на болнично лечение.

Бременната в шестия месец жена е приета в УМБАЛ-Бургас на 19 март, а на 23 март състоянието ѝ се влошава и тя е интубирана, съобщи бТВ.

Лекари предприемат спешно секцио и израждат бебето. Момиченцето е в добро общо състояние под грижата на неонатолози.

Починалата жена е художничката Лора Янева, стана ясно от публикация във фейсбук на кмета на Бургас Димитър Николов.

Момичето с широката усмивка, вдъхновяващ ентусиазъм и голямо сърце – слънчевата Лора Янева, отлетя към слънцето“, написа Николов.

Лора постъпва в болница в края на миналата седмица в тежко състояние.

„10-11 дни преди това е била лекувана вкъщи. Доведена е до болницата, била е в много тежко състояние – с тежка двустранна пневмония и с тежка дихателна недостатъчност", обяснява д-р Бойко Миразчийски, директор на УМБАЛ-Бургас.

Дни след това е поставена в медикаментозна кома, а снощи губи битката с COVID-19.

Лора Янева е сред първите доброволци в началото на пандемията, а сред последните ѝ творби са за деца с увреждания.

Това е вторият случай в рамките на две седмици, който завърша с фатален край на бременна жена в УМБАЛ-Бургас. Родилка от Карнобат беше поставена в медикаментозна кома заради COVID-19, но по-късно почина. Лекарите в областния град успяха да изродят успешно близнаците ѝ. След спешното секцио бебетата бяха настанени в Отделението по неонатология с отрицателен резултат от PCR тест.  Битката с вируса загуби преди това и бащата на децата. 

През март починаха от COVID-19 още две бременни. 42-годишна жена загуби битката с коронавируса в благоевградката болница. Тя се е самолекувала няколко дни, преди да потърси помощ в лечебното заведение.

"Тя е била вкъщи, болна с температура, със задух. При нас дойде в увредено състояние, това мога да ви кажа. Тест е правен, даже и рентгенография направихме, доказано е, че COVID-19", обясни тогава управителят на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.

Жената, която е била бременна в петия месец, е имала двустранна бронхопневмония. Тя е приета направо в реанимацията преди няколко дни, но състоянието ѝ бързо се влошило.

Преди това беше съобщено в Единния информационен портал за друг случай на починала 32-годишна бременна жена.

Специалистите призоват бременните жени да имат повишено внимание към спазването на противоепидемичните мерки, тъй като в България ваксинирането им срещу COVID-19 не е разрешено. 

Заради зачестилите случаи на бременни с по-тежко протичане на инфекцията и няколкото завършили фатално случая преди дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов назначи експертен консултативен съвет, които да подпомага лечебните заведения при комплицирани случаи на бременни и родилки с доказан COVID-19.