Неизчерпаемите номера на българския чиновник доведоха до часове чакане вчера на най-големия ГКПП на „вход“ от Гърция - Кулата. Проблем възникна за хората, които се прибират, но нямат ваксинационен сертификат или PCR тестът им е изтекъл, защото е отпреди повече от 3 дни. 

Именно тогава - каквито и електронни системи и философии за „Европа - без граници“ да въвежда останалият свят, се оказа, че гражданите от колите трябва да слязат и да се редят, за да си дадат адреса на служител на РЗИ за карантина. 

Още в ранните следобедни часове се е разбрало, че прибирането от Гърция няма да бъде безпроблемно, показа Нова тв. И ако хората с поставена ваксина и неизтекъл PCR тест са минавали сравнително бързо границата, то за останалите чакането се оказало доста дълго. Причината - хората без ваксини и тестове трябвало да се наредят на опашка, за да оставят адресите си за карантина в България.

„Ние мислехме,  че на отиване ще е тежко, обаче то на връщане... Много бавно стават нещата. Това е безумие“, коментира един от чакащите.

За да бъдат добавени в регистрите на РЗИ, хората чакали около два часа. Забавянето се оказва заради липсата на достатъчно служители от здравната инспекция на границата. Пред телевизията пътуващи заявиха, че само един обсужва опашката с „адреси“.

„Има една служителка на РЗИ пише на едно таблетче - чука с един пръст... Т.е. няма дори компютър“, разказа друг от успешно прибралите се в родината.

Така - според очевидци - тя е употребявала по 10-15 мин, за да запише данните на един човек.

По около 2 часа чакане пред единственото гише с единствената служителка, която пише с един пръст на единствения таблет

А изискването за ваксина или отрицателен тест било изненада за голяма част от пътуващите. Напротив, всички са били информирани детайлно за изискванията наобратно - при влизане в Гърция.

„Много съм изморена, но въпреки всичко Гърция е по-добре“, каза друга от прибиращите се.

За сметка на това пък първо е имало нареждане от РЗИ да се снимат (не стана ясно дали от същата служителка - и дали умее да борави и с фотоапарат), за да се проверяват сертификатите за ваксина на влизащите - дали не са менте. Това пък е забавило и хората, които отговарят на условията за бързо пропускане през границата.

От Нова тв отбелязват, че въпреки опитите не са успели да открият представители на здравните ни власти, които да коментират проблема на границата.