Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ръководителите на специализираните служби у нас са излезли в отпуск малко преди конституирането на служебното правителство. До септември. Това е станало със санкцията на бившия им вече началник - експремиерът Бойко Борисов.

Това обяви в ефира на бТВ служебният министър на МВР Бойко Рашков в коментар за рокадите във властта.

"Знаете ли колко много се разболяха със служебния кабинет. А знаете ли, че ръководителите на службите у нас излязоха в отпуск до септември. А кой им е разрешил при положение, че те са на пряко подчинение на министър-председателя?", попита Рашков.

И сам отговори - разрешил им е Борисов.

"Държавата ни е момента е без ръководства на службите, самообезглавили са се", констатира той.

И посочи, че една от тези служби е ДАНС, чийто началник е Димитър Георгиев. Според медийни публикации в отпуск по същия начин били и ръководителите на ДАТО и НСО - Цветан Китов и Емил Тонев.

По-късно от НСО опровергаха тази информация. "Началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев не ползва платен годишен отпуск. Началникът на НСО бе в принудителен триседмичен отпуск през март 2021 г. поради заболяване с COVID-19. Към днешна дата ръководството на НСО изпълнява задълженията си пълноценно и в пълен състав", обявиха оттам.

Облечен прилично, дава интервюта от една градинка

Това обявление на Рашков дойде на фона на серия от въпроси за първите уволнения в МВР, които направи веднага след влизането си в министерството - на административния секретар Бойко Славчев и на шефа на инспектората Николай Гешев. Всъщност, двамата бяха пенсионирани поради достигане на стаж и възраст. Славчев обаче се оказа свидетел по делото срещу президентския съветник Пламен Узунов и в някои медии заваляха коментари - че е било тенденциозно. Заповедта за освобождаване на Гешев пък му е била връчана в дома му, тъй като и той се бе оказал в болничен с идването на служебния кабинет.

"Тези двама души, с които се напълниха медиите, те са просто на пенсионна възраст. Видите ли един от тях бил свидетел по дело срещу известен човек. Оставям тези внушения на прокуратурата. Сега като е пенсиониран, тя ще може да разполага с него повече отколкото всеки друг път", заяви в коментар Рашков. "Дори не съм знаел, че този служител е свидетел. Сега доколкото знам делото "Узунов" стои в прокуратурата, не се свижи и то с политическа цел".

А за Гешев допълни, че така както бил болен, "облечен прилично, дава интервюта от една градинка". 

"Чистка няма, има смяна на кадри и ще има такива смени на кадри."

"Място за страх, място за паника в МВР няма. Паника и страх може да има в тези, които не са си вършили работата", сложи точка новият служебен министър.

Васил Божков и станцията на Министерския съвет

Неизменно Бойко Рашков трябваше да отговаря и на въпроси за шефката на кабинета си Влена Фичерова, връзката й с Васил Божков, както и за неговата такава.

Както е известно Фичерова е била в кандидатските листи на формацията, с която бизнесменът с 18 обвинения у нас се яви на вота на 4 април, но е била заличена от ЦИК на ранен етап. Била е и сред учредителите на "Българско лято".

"Няма нищо странно в избора на юрист с 15 години стаж, доктор по право, работил в системата на МВР", започна Рашков и допълни, че нямал забележки към професионалната й работа. Не знаел и за връзката й с партията на Божков. Поинтересувал се, след като излезли медийните публикации по темата. Понеже публикациите засягали името й и в тях имало лъжи - имало и депозирана искова молба, заяви още той.

Но така и не можа да отговори на въпроса как е попаднал на името й за поста. Но в същото време никой не му я бил препоръчал.

- Познавате ли я лично?

- Трябва ли да я познавам лично? - заяви в отговор Рашков.

"Аз съм безпартиен", допълни, а на напомнянето, че е бивш депутат от БСП отвърна: "Знаете ли елемента гражданска квота? Аз съм бил от гражданската квота".

Последва въпрос за самия Божков - дали се познава и с него.

"Много хора познават Божков. Аз нямам никакви отношения с него".

На въпрос а имал ли е такива, новият МВР министър отвърна:

"За преди 30 години ме питате в момента. Да, виждал съм го в почивната станция на Министерския съевет във Велинград."

Тогава си говорел с него, както и всички останали. Но за какво - след три десетилетия не можел да си спомни.

На темата организиране на изборите, което е основното задължение на служебното правителство, а в случая МВР трябва да следи за честността на вота, Рашков обяви сигнали за закрила от страна на ведомството на купувачи на гласове. Но не даде подробности - освен, че има такава информация за район близо до столицата.

Имал информация и за каналджийство на мигранти, протектирано от служители на МВР, за катастрофирали със служебна кола служители в почивен ден и със семействата си, без да имат право да ползват обществения ресурс. В МВР се съхраняват машини за гласуване - пропомни още той признанията на ЦИК и на доставчика на устройствата "Сиела Норма" за пратени с ЕКОНТ устройства до областни дирекции на МВР. Макар организаторите на вота да твърдят че тези машини са били за резервни части, Бойко Рашков допусна, че те може да бъдат манипулирани.

Коментари

Череп Рашков що реве?

Шефовете и да се появат на минутата ще са уволнени и слежбите пак ще са без началници. Защо няма в момента главсек на МВР? Черепа не е ли пратил маникйристката си отДубай да я назначите на поста?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.