Държавните и общински институции направо са окупирали паркоместата в София и на тази практика трябва да се сложи край, смятат от гражданската организация "Спаси София". Техният независим общински съветник Борис Бонев внесе днес доклад в Столичния общински съвет, който цели разрешаване на този проблем.

Според организацията в момента стотици паркоместа, особено в центъра на столицата, са заети от служебни абонаменти на институциите - с което се ограничават опциите за паркиране не само на приходящите, но и на живущите граждани.

"Институциите заемат тротоарите, площадите, пътните платна. Присвояват си публичната собственост и я превръщат в личен паркинг без никаква грижа за обществения интерес. От "Спаси София" предлагаме това да се промени и практически да разкрием стотици нови места за гражданите точно там, където те са най-необходими и дефицитни", посочва Бонев.

Затова предлага ограничения - до 40% от местата по дадена улица или паркинг да могат да се ползват от институциите, и до 20% от местата във всяка подзона да могат да бъдат служебни абонаменти.

От "Спаси София" отбелязват и "най-безочливите" в присвояването на публични пространства. Първи са депутатите, които имат над 230 места на площад "Св. Александър Невски" и до бившия Партиен дом. След тях е Министерски съвет, който има над 100 места върху общински терен при Централна баня. Столична община също е сред големите "окупатори" - тя има над 70 места около ул. "Московска". Бонев призовава именно СО първа да се откаже от много от местата си, за да даде пример.

"Това може да стане за пет минути със заповед на кмета Йорданка Фандъкова. Призовавам я да докаже, че е на страната на гражданите и обществения интерес и затова очаквам нейната ясна и навременна позиция!", заявява Бонев.

Той допълни и че няма причина държавните и общински чиновници, министри, депутати, общински съветници или кметове да не ходят на работа пеш, с градския транспорт или с велосипед.

"Аз го правя ежедневно и ги уверявам, че нищо страшно няма да им се случи", завършва общинският съветник.