Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Политическо и деструктивно - така представляващият ВСС Боян Магдалинчев нарече тази сутрин пред бТВ поведението на Лозан Панов, който не подкрепи декларация срещу закриването на спецпрокуратурите и съдилищата (всъщност, освен Панов още 3-ма членове на Съвета не подкрепиха декларацията - двама принципно, а една - защото подобен документ няма смисъл и адресат, б.р.).

Един от аргументите на Панов на заседанието на Пленума в четвъртък бе, че въпросната декларация, която "сляпо следва" волята на прокуратурата (по думите му) е политическа. Панов всъщност бе сред привържениците - първо да се направи анализ на делата на спецпрокуратури и съдилища, какъвто от ВСС все пропускат да направят.

"Политическо е поведението на г-н Панов през целия му седемгодишен мандат, който изтича - отбеляза Магдалинчев. -

Да, неговите тези винаги са политически. Неговото поведение е деструктивно, никога не е било градивно в рамките на този Съвет и в предишния му състав. Той стои зад определени политически партии“, каза представляващият (квота на ГЕРБ в Съвета, б.р.).

Магдалинчев обясни, че ВСС очаква европейска подкрепа за независимостта на съдебната власт - пак в контекста срещу премахването на специализираните прокуратури и съдилища.

Той добави, че с новия правосъден министър Янаки Стоилов са постигнали разбирателство по съдържанието на документа (всъщност, както Клуб Z писа, Стоилов настояваше да се запише изрично и кога ще има функционален анализ, с който да се прецени ефективността на спецорганите, но това не се случи, б.р.).

„Дали тепърва ще се постигне това, което се целеше с този законопроект – ще се види във времето. То мина през правна комисия, но не стигна времето на 45-ото Народно събрание да се развият нещата, но политическите сили направиха изявление, че ще продължат да в тази посока“, заяви Магдалинчев.

(Клуб Z напомня - че макар и само идея, закриването на спецпрокуратури и съдилища доведе бурни реакции най-вече от прокуратурата и подчинените й следователи - включително и чрез декларации до европартньорите, посолствата, САЩ, Великобритания, ЕК, и пр.)

Представляващият ВСС заяви, че в законопроекта няма обективен анализ на работата на специлизираните съдебни органи. Той допълни, че в момента не може да каже каква част от делата в структурата са завършили с осъдителни присъди.

"10 г., откакто са създадени специализираните съд и прокуратура, но не означава, че делата там са с години“, посочи Магдалинчев и каза още, че не броят, а сложността на делата е определяща.

Според него, ако специализираните структури се закрият, ще се наложи рестарт на ключови дела.

Всъщност законопроектът предвижда делата да се гледат на окръжно ниво - където са били преди. И дума няма подсъдимите дас е освободят да си ходят вкъщи.

Коментари

Герберащината

Това е едно от лицата на корупцията в съдебната система, а тя горката както казват, цялата е намагдалинчена....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.