Десислава Трифонова, която вчера (и днес) шумно оповести отстраняването си като и.д. на агенцията за инвестиции, се оказа "благоустроена" още в деня, в който трудовите ѝ взаимоотношения с БАИ са били прекратени. Трифонова има щат във фонд "Земеделие", който се пази, и се е върнала там.

Вчера тя свика извънреден брифинг пред Българската агенция за инвестиции, за да се оплаче, че е била "изритана" от Стамен Янев. Янев е бивш директор на БАИ, който стана заместник-министър на икономиката при Лъчезар Борисов, а вчера новият министър Кирил Петков го върна на ръководния пост в БАИ. По думите ѝ е била освободена без мотиви, със заповед на служебния министър, а Янев се държал като "мутра".

Днес пък в ефира на бТВ продължи с жалбите. Определи като "реваншизъм" случващото се, подчерта, че няма никакви политически връзки, не е партиен член и пр. Призна, че откакто ръководи БАИ, няма привлечени чуждестранни инвестиции, но пък агенцията се занимавала и с вътрешни такива, и се похвали с 1,1 млрд. лв. привлечени средства.

Разказа още, че с Лъчезар Борисов се запознали, докато работела в екипа на бившата вицепремиерка и министърка на туризма Марияна Николова. Свързвала ги темата "инвестиции". "Била съм началник в ДФЗ, където минават огромни парични потоци", сподели още до вчера никому неизвестната дама. 

Пред "Медиапул" шефът на Държавен донд "Земеделие" Васил Грудев разказва, че Трифонова има място в ДФЗ. Това е основният ѝ щат в държавната администрация. От три години е командирована в различни ведомства, което означава, че според Закона за държавния служител основната ѝ позиция се възстановява с прекратяването на другите ѝ работни взаимоотношения. Сега Грудев я е помолил да излезе в "дълъг неплатен отпуск". Тя обаче не е длъжна да се съобрази с този апел.

Сайтът припомня и кой е бащата на Трифонова: "Баща на Десислава Трифонова е съдия Цветанчо Трифонов. Той се прочу с факта, че няма нито един ден опит като редови магистрат, а бе избран от Висшия съдебен съвет за нови пет години начело на районния съд в Козлодуй през 2015 г. От атестацията на съдия Цветанчо Трифонов става ясно нещо още по-любопитно. Дипломата му по право от Софийския университет е издадена на 5 април 1992 година – четири месеца, след като той вече е бил назначен за шеф на съда в Кнежа. Преди да стане съдебен шеф той е работил 5 месеца като подземен шлосер в Мадан и още 11 години като електротехник в Кнежа".

Междувременно от Отровното трио разпространиха декларация, с която искат отстраняването на Стамен Янев, определяйки го като кадър на ГЕРБ.