Атака към кадровите действия на служебния кабинет, но този път заради назначение, а не заради уволнение, дойде от "Отровното трио" и Единна народна партия, които са част от обединението "Изправи се! Мутри вън". Причината е решението на министъра на икономиката Кирил Петков да върне в Българската агенция за инвестиции бившия ѝ шеф Стамен Янев. Последната длъжност на Янев бе зам.-министър на икономиката в третия кабинет "Борисов". 

"В рамките на естествените кадрови промени на всеки новоназначен кабинет, с изненада научихме от медиите за назначението на г-н Стамен Янев на длъжността "изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции". Очакванията на гражданите и на политическите сили, изправили се срещу досегашния режим, не са свързани с назначаването на висши постове на кадри, заемали политически длъжности в кабинета на Бойко Борисов. За нас това е вкопаване във властта на втория ешелон на ГЕРБ и предизвиква съмнение за задкулисни партньорства. Сигурни сме, че тези съмнения могат да бъдат изчистени", се казва в позицията.  В нея се настоява за "промяна, а не реставрация"

Припомня се, че Янев ръководеше Българската агенция за инвестиции "точно във времената, когато приятелските бизнес кръгове на властта биваха предпочитани пред чуждите инвеститори, а те на свой ред напускаха България. Страната ни пропусна много възможности да се позиционира като привлекателна инвестиционна дестинация". От "Отровното трио" и ЕНП очаквали проверка на работата на Станев, а не връщането му на поста.

"Аргументът за назначението на г-н Стамен Янев е дългият му опит, но в модерната ни история Бойко Борисов има най-голям опит като премиер?! С акта на назначение даваме сигнал на чуждите инвеститори, че от страната ни могат да очакват същата политика, като до ден днешен. Същият господин е в управлението на Българската банка за развитие като председател на Надзорния съвет, където човек не можеше да попадне без благословията на официалните и неофициалните центрове за влияние, които до вчера управляваха България", се допълва в позицията. 

От Триото и ЕНП категорично подкрепят смяната на ръководството на БАИ (вчера отстранената Десислава Трифонова се оплака, че е "изхвърлена" по политически причини).

Стамен Янев влезе в БАИ по времето на втория кабинет "Борисов", но от квотата на "Реформаторския блок" тогава. Той бе сред членовете и управленските кадри на "Движение България на гражданите", когато председател на партията бе Меглена Кунева. Тя настояваше тогава Янев да получи поста областен управител на София, но това не се случи. След това Янев остана на поста, в предишния мандат отиде на политическа позиция при назначаването на Лъчезар Борисов за икономически министър (след смяната на Емил Караниколов на министерския пост.) Сега ДБГ, вече с председател Димитър Делчев, също е част от обединението "Изправи се! Мутри вън".