Няма законово основание да се възстановят орязаните от правителството на Бойко Борисов средства от бюджета на БНР. Това заявява в отговор до генералния директор на общественото радио Андон Балтаков бившият вече финансов министър Кирил Ананиев. И въпреки намаляването на бюджета на БНР за тази година с близо 837 хил. лв., в писмото се изразява мнение “че са осигурени условия за изпълнение на основни функции и цели на БНР като обществен доставчик на радиоуслуги, в зависимост от приоритетите на осъществяваната от медията политика.“

За всичко това пише в своята официална страница във фейсбук Андон Балтаков като припомня, че отговорът на Ананиев е след като той написа писмо с призив до 45-ия парламент и отговорните институции да се преразгледа решението на кабинета „Борисов“. Миналата неделя лично бившият вицепремиер Томислав Дончев гостува в БНР и в интервюто, което даде пое ангажимент да провери случая. 

Балтаков посочва, че е получил писмото с дата 11 май от Дончев, който препратил отговора от бившия финансов министър. 

„С него, бившият министър на финансите посочва, че „няма законово основание за възстановяване на намалението на бюджетното взаимоотношение с централния бюджет на БНР с 449,1 хил. лв.“ Въпреки намаляването на бюджета на БНР, в писмото се изразява мнение “че са осигурени условия за изпълнение на основни функции и цели на БНР като обществен доставчик на радиоуслуги, в зависимост от приоритетите на осъществяваната от медията политика“, цитира съдържанието на отговора Балтаков. 

Тама Кирил Ананиев подчертава, че бюджетът на БНР за 2021 година е увеличен с 7 милиона лева спрямо бюджета от 2020 година (14,9%), с които да се компенсират увеличението на разходите за персонал с 10%, таксите за разпространение на програмите към НУРТС и плащанията към дружествата за колективно управление на права. 

„Г-н Ананиев не споменава нищо в писмото за дефицита в бюджета от 2020 година, натрупан през годините от хроничното недофинансиране на БНР“, обръща внимание шефът на БНР. 

Той уточнява, че бившият министър Ананиев аргументира отпускането на допълнителните трансфери към БНТ с 20 милиона лева и към БТА с 2,75 милиона лева с член 109, ал. 3 от Закона за публичните финанси („Министерският съвет може да одобрява допълнителни разходи/трансфери за бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, както и за бюджетните организации по чл. 13, ал. 3 и 4 за сметка на централния бюджет, с изключение на случаите по чл. 110, ал. 2, когато не се нарушава салдото по държавния бюджет.“)

„В този контекст и като база за сравнение  ще припомня, че бюджетът на БНТ за 2021 година беше увеличен с 16,1% от 70,9 милиона лева на 82,3 милиона лева, а на БТА бюджетът беше увеличен с 14,6% от 5,8 милиона лева за 2020 година до 6,6 милиона лева за 2021 година.

Без да влизам в подробен анализ и коментар на писмото само бих казал, че числата говорят достатъчно относно моето мнение за „тенденциозно и преднамерено отношение към БНР“, което продължавам да отстоява“, коментира Балтаков. 

Генералният директор на БНР заявява, че отново ще поиска от служебния кабинет преразглеждане позицията на Министерството на финансите и отпускане, на основание чл. 109 ал. 3 от Закона за публичните финанси, на допълнителен трансфер към БНР за 837 400 лева – сумата на отнетите пари от бюджета ни за 2021 година.

И уточнява, че орязването на бюджета на радиото за тази година засега няма да се отрази на заплатите на служителите на БНР.