До президентските избори във Франция остават около 11 месеца, но в предизборните проучвания започна да се оформя неприятна тенденция за либералните и умерени кръгове в страната, а и в Европейския съюз. По данни на "Poll of polls" от октомври 2020 г. насам водач във временното класиране е Марин Льо Пен.

Да, преднината пред настоящия държавен глава не е голяма - към май 2021 г. лидерката на "Национален съюз" разполага с 26 на сто от избиратели, с 1 процент повече от Еманюел Макрон.

Но одобрението за френския президент е едва около 38 процента. Било е и доста по-ниско - в края на 2018 и началото на 2019 г., по време на най-бурните дни на протестите на "жълтите жилетки", доверието в лидера на страната спадна до под 30 процента. Напълно логично е да допуснем сценарий, при който начело след първия тур от изборите догодина триумфално ще застане Марин Льо Пен. И също както преди 4 години либералните и умерените симпатизанти ще стискат палци гласът на разума да надделее на балотажа.

Но за разлика от тогава национализмът сякаш трайно се е настанил сред политическия елит. 

Мишел Барние: Затворете вратите на миграцията

Името на Мишел Барние придоби популярност по нашите земи по време на сагата "Брекзит" - той бе главният преговарящ от името на Брюксел по време на безкрайните разговори с представителите на напускащата Великобритания.

Много лесно бе да противопоставим френския политик на твърдите брекзитъри, които обвиняваха ЕС, че е "империя на злото", и да заключим, че той олицетворява идеалите и принципите на Обединена Европа.

Но на 17 февруари Барние се завърна триумфално във френската политика като създаде нова формация с многозначителното име "Патриот и европеец". Групата му намери място в дясноцентристката и консервативна партия "Републиканци". 

В интервю от 11 май пред френска телевизия пък Барние заяви, че Франция трябва да спре всички миграционни потоци, които се стичат към ЕС от други страни за срок до пет години и също така да се опита да принуди блока да укрепи външните си граници. 

"Според мен трябва да спрем имиграцията за период от три до пет години", заяви той, цитиран от Фокус.

По думите му, ако ЕС предприеме такива мерки, ще трябва да направи изключение за студенти и бежанци, към които европейците "трябва да се отнасят хуманно и внимателно".

Той призова останалите членове на ЕС да обсъдят как може да се направи външната граница на блока "по-неподатлива". Освен това френският политик посочи, че имиграцията и "терористичните общности са свързани помежду си", тъй като терористите се възползват от миграционните потоци.

На въпрос дали подобни призиви биха навредили на репутацията му на умерен голист, Барние отговори:

"Проблемите с имиграцията са много сериозни. Знам, че като политик трябва да виждам проблемите такива, каквито са в действителност и да ги гледам през призмата на влиянието им върху французите, както и да намирам решения за тях".

Барние изглежда ще се кандидатира за френски президент, въпреки че повечето социологически проучвания предполагат, че основната битка на бъдещите избори ще бъде между Макрон и Льо Пен.

Любопитен коментар в отговор на изявлението на френския политик отправи в Туитър анализаторът от "Файненшъл таймс" Гидеон Рахман.

"Барние се застъпва за пълно прекратяване на имиграцията за 3-5 години плюс спиране на Шенген. Иронично, защото ако ЕС беше позволил много по-меки ограничения за свободното движение на хора, Брекзит вероятно никога нямаше да се случи. И да, знам, че той вероятно има предвид имиграция извън ЕС".

Партията на Макрон: Без хиджаб на предизборна кампания

Управляващата партия на френския президент Еманюел Макрон оттегли подкрепата си за мюсюлманка преди местни избори, след като снимка, на която жената е заснета с хиджаб, била използвана за предизборни флаери, съобщи Ройтерс.

От "Република, напред!" обясняват, че в светска Франция не трябва да се толерира излагането на религиозни символи в документи за предизборната кампания.

"Тази жена няма да бъде кандидат за "Напред", обяви пред радио RTL Станислас Герини, генерален секретар на партията.

Пръв за снимката сигнализира Джордан Бардела, вторият в йерархията на "Национален съюз" след Марин Льо Пен.

Той публикува в Туитър изображение на флаера със съобщението:

"Така ли се борите със сепаратизма?"

Герини отговори директно в социалната мрежа, като поиска или флаерът да бъде изваден от употреба, или партията да оттегли подкрепата за кандидатката Сара Земмахи. По-късно мюсюлманката била уведомена за решението на партията.

Но позицията на ръководството предизвика разногласия в "Напред".

"Недостойно. Борбата за (крайно десни) гласове само ще позволи на идеите им да надделеят. Стига вече", сподели в Туитър депутатката Каролайн Янвие.

Друг народен представител от партията, Роланд Лескур, изтъкна пред Ройтерс:

"Това е взривоопасна тема. Политическият ислям е реалност, това е тлееща заплаха в някои квартали и трябва да сме много твърди."

Френският закон не забранява носенето на хиджаб или други религиозни символи в изображения, които се появяват на предизборни флаери.

Случката илюстрира в колко чувствителна тема се превръща ислямът във френското общество преди президентските избори догодина, след като основното предизвикателство пред кандидатурата за преизбиране на Макрон идва от крайната десница.

Президентът, който се гордееше с мултикултурния, етнически разнообразен състав на своята зараждаща се партия след победата си на изборите през 2017 г., предупреждава за нарастващата заплаха от ислямистки сепаратизъм във Франция и през последната година неведнъж влезе в пререкания с лидери на мюсюлмански държави по религиозни въпроси.

През 2022 г. Марин Льо Пен може и да не звучи чак толкова радикално.