Шейсет и един процента от французите декларират, че няма да гласуват за президента Еманюел Макрон на изборите догодина, в които той се очаква да се кандидатира за втори петгодишен мандат, пише днес сп. “Поан”.

Петдесет и девет на сто от французите го смятат за “лош президент”.

 Данните са от изследване на социологическата агенция Бе Ве А за медиите Ер Те Ел и “Оранж”.

Макрон, който още не е обявил кандидатурата си, може да се изправи в трудна битка с лидерката на на популисткия “Национален сбор” Марин Льо Пен, която в момента го води с 1 процент в сондажите.

Националният сбор вече три пъти стига до втори тур на президентски избори и там кандидатът му (основателят на партията Жан-Мари Льо Пен и по-късно дъщеря му Марин) губи от кандидата на традиционните партии, чиито избиратели се съюзяват във вот срещу него въпреки политическите различия помежду им.

За първи път тази година обаче наблюдателите не изключват победа на Льо Пен, макар с уговорката, че тя би била трудна. Анализ на “Файненшъл таймс” наскоро постави под въпрос дали след изпитанията на пандемията Макрон може да се класира за балотаж. 

Популярността на държавния глава (за разлика от изборните му шансове) за момента остава непроменена през април - 39 процента одобрение и 60 процента неодобрение.

Днес едва 11 на сто от французите казват, че определено ще гласуват за него, а 28 процента заявяват, че “е възможно” да гласуват за сегашния президент.

След четири изтекли години от мандата му 59 процента от французите смятат Макрон за “лош президент”, а 40 на сто го намират за “добър” държавен глава.

С 39-те процента одобрение година преди президентските избори популярността на Макрон се намира по средата между предшествениците си. След четири години в Елисейския дворец Франсоа Оланд отчете 19 на сто, Жак Ширак - 65 процента, Никола Саркози - 31 процента и Франсоа Митеран - 37 на сто.