Бившият главен преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние е създал политическа формация под името "Патриот и европеец", подхранвайки по този начин спекулациите, че обмисля да се кандидатира за френските президентски избори през следващата година, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"На разположение съм да работя с всички, които искат това под лозунга на "Патриот и европеец", заявил Барние при среща с десноцентристки депутати, протекла при закрити врата.

Политическата формация е представена като работна група в рамките на десноцентристката партия "Републиканците", казва участник в срещата.

Малко повече от година преди първия тур на президентските избори във Франция нито една от традиционните партии вдясно и вляво не е избрала свой кандидат.

Според слухове обаче от дясното пространство може да бъде излъчен Барние. Обсъждат се и имената на бившите министри Ксавие Бертран и Валери Пекрес, както и на сенатора Брюно Рьотайо. От ляво според слуховете може да се кандидатира кметицата на Париж Ан Идалго.

Лагерът на Еманюел Макрон обаче следи внимателно действията на Барние, който е бивш външен министър на Франция и два пъти неин еврокомисар.