Двама външни министри - отиващ си и поемащ длъжността, но с общо изявление по кризисен международен въпрос - ескалацията на насилие в Израел. С това започна предаването на властта от вицепремиерката Екатерина Захариева на служебния външен министър Светлан Стоев днес.

Общата позиция на България за случващото се прочете Стоев: 

България следи със силно безпокойство продължаващата сериозна ескалация на насилие в Израел и палестинските територии, която допълнително засилва напрежението, особено в и около Йерусалим.

Категорично осъждаме продължаващите ракетни атаки и нападения срещу цивилно население, които са абсолютно неприемливи и трябва да спрат незабавно. Провокативният ракетен обстрел от Газа подлага на терор израелското и арабско население в Йерусалим и околностите му и трябва да бъде прекратен веднага. Насилието и терорът не са решение. Дълбоко съжаляваме за всеки един загубен живот и изказваме искрените си съболезнования на семействана на жертивет, в това число деца, и пострадалите, на които желаем бързо възстановяване. 

Настояваме за незабавно деескалиране и отново призоваваме всчикти страни за сдържаност, отговорност и здрав разум.

Преди да прочете изявлението от името на България, новият министър, а преди нето и Захариева, наблегнаха на приемствеността в дипломацията.

"Ако някой си позволи да спекулира с външнополитическите приоритети на МВнР в служебното правителство, то той не е на прав път", заяви още Стоев.