Министрите на вътрешните и на външните работи във всеки един кабинет - бил той редовен или служебен, са сред пряко ангажираните с организацията на избори членове на правителството. МВР гарантира сигурността на процеса и следи за посегателства върху честността, МВнР отговаря за организацията на гласуването за българските граждани зад граница. А именно провеждането на честни избори е основната задача на всяко служебно правителство. 

Президентът Румен Радев заложи на внушителен юридически стаж и управленска биография при избора на нов вътрешен министър. Но и на по същество външен на системата на МВР кадър. Избраникът е Бойко Рашков - бивш директор на Националната следствена служба и Специализираната следствена служба, избран за главен прокурор (но бламиран от Петър Стоянов), бивш член на Висшия съдебен съвет, народен представител в 39-ото Народно събрание, заместник-министър на правосъдието, а последно - председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. Той ще е и вицепремиер.

Докато беше на последния пост, Рашков беше трън в очите и на ГЕРБ, и на държавното обвинение - защото системно в докладите на Бюрото лъсваха злоупотреби и нарушения при използването на СРС от ДАНС, МВР и прокуратура, както и за нередности при издаването на съдебни разрешения за ползването на специалните способи за разследване.

Самото Бюро бе обект на атаки от служби и прокуратура, докато Рашков беше начело. В доклада за 2017 г., когато бяха констатирани множество нарушения, Рашков намекна, че са "слушани" магистрати, политици и журналисти. Отказа да назове имена. Директно обвини и прокурагурата, че оттам има умишлен теч на СРС към определени медии.

Последва върволица от изслушвания и разменени обвинения между Рашков и бившия вече главен прокурор Сотир Цацаров. В този период обвинението и ДАНС системно отказваха информация на Бюрото, което трябва да е гарант и да контролира ползването на СРС. 

В края на 2018 г. ГЕРБ очаквано отстрани Рашков от бюрото по СРС. Оттогава докладите не констатират особени нарушения на службите при прилагането на следене и подслушване. Юристът обаче попадна в правния съвет на президента Румен Радев. 

Бившият следовател бе начело на Бюрото и в разгара на проверката на аферата "Червеи" за незаконно подсрушване, заради което бе обвиняема и в крайна сметка осъдена бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева. Той бе и свидетел по делото заради доклада, който спецзвеното подготви. 

 

Дипломат от кариетата с опит в министерството - начело на МВнР

Светлан Стоев е изборът на президента за служебен министър на външните работи и за разлика от Бойко Рашков, който само косвено има връзка със системата на МВР и не се смята за "вътрешен човек", при Стоев ситуацията е точно обратната. Той постъпва в министерството след конкурс през 1985 г. и практически цялата му кариера е в министерството и дипломацията.

Организацията на парламентарните избори на 11 юли в чужбина се очаква да е доста напрегната, защото промените в Изборния кодекс повеляват, че и зад граница трябва да се осигурят машини, а не бюлетини. Освен това отпадна отраничението за брой разкрити секции в страни извън ЕС зо 35. В резултат се очаква местата за гласуване в държави с голяма българска диаспора като САЩ, Великобритания, Турция, Канада и т.н. да има много повече места, където българите да подадат гласа си в сравнение с вота на 4 април. 

Светлан Стоев обаче вече има директен опит с организация на изборен процес в чужбина. Досегашният посланик на България в Дания в периода 2009-2012 г. е административен секретар на МВнР и като такъв е отговарял пряко за изборния процес. В този период има парламентарен вот през 2009 г. и избори за президент през есента на 2011 г.

С мащабна организационна работа той има опит и като шеф на "Държавен протокол" в МВнР по времето, когато България председателстваше ротационно ЕС.

Новият служебен министър практически е израствал в йерархията стъпало по стъпало в министерството и родната дипломация. А според специалистите това е една от най-консервативните системи и тя трудно "търпи" спуснати политически лица.

Извън работата си на различни позиции в администрацията на министерството, има зад гърба си и няколко дипломатически мисии, като на посланическия пост в Дания е от 2019 г.