Делото срещу Владимира Янева ще бъде гледано при открити врати. Това стана ясно днес от 20-минутното определение, с което съдия Иван Коев от Софийския градски съд (СГС) мотивира решението.

Казусът, известен като "Червеи", по който обвиняеми са бившата председателка на СГС и бившият шеф на Вътрешна сигурност в МВР Тодор Костадинов, се очакваше да бъде секретен заради многото специални разузнавателни средства (СРС). Магистратът обаче прие, че общественият интерес в случая е по-важен от служебните грифове на една или друга институция и че от такива дела зависи доверието в съдебната система изобщо.

Самата Янева не се явява в съда, тъй като обвинението е за сравнително леко престъпление, и тя има право на това.

Прокуратурата днес изчете обвинението и на делото бе даден ход. Според него общо 6 пъти през 2013 и 2014 г. Костадинов е поискал СРС срещу автоматичната информационна систума на МВР. Освен това, той е написал неверни обстоятелства, за да получи подпис от съда - че се проследяват служители на МВР, които манипулират данни, и че няма друг начин да бъдат проследени, освен този. Също така веднъж Костадинов се е включил в системата, използвайки името и паролата на системна администраторка от дирекцията в Шумен.

Обвинението срещу Владимира Янева пък гласи, че тя всеки път е разписвала СРС-тата, нарушавайки закона - че не може да се подслушва и проследява цяла информационна система, и, освен това, не се е интересувала какви са резултатите от предишните позволени от нея разузнавателни средства. Така се е стигнало до абсурдния срок от 300 дни, в които е била "хакната" системата на МВР при позволен максимум на каквото и да е СРС до 80 дни.

Днес в съда дойдоха 17 свидетели. Други трима се оказаха нередовно призовани, а един е подал молба, че не може да присъства. През целия ден делото ще продължи с разпит на свидетели.