Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската комисия изрази днес очакване съдът да глоби „АстраЗенека" за неизпълнение на договора за доставка на ваксини срещу COVID-19.

„Не търсим финансово обезщетение, но според нас правото е на страната на Комисията“, заяви нейният говорител Стефан де Кеерсмаакер.

Той потвърди, че днес ЕК е завела и второ дело срещу производителя.

По думите му в първото дело, което ще се гледа от съд в Брюксел на 26 май, се очаква преценка дали ЕС се нуждае спешно от доставка на достатъчни количества ваксина. Говорителят уточни, че под „достатъчни“ се разбира спешна доставка на 90 милиона дози.

По второто дело съдът ще прецени дали договорът е нарушен и ако потвърди виждането на ЕК, може да наложи глоба.

„Второто дело ще отнеме повече време, затова с първото целим съдът най-напред да прецени дали въпросът е спешен“, уточни Де Кеерсмаакер.

Според него ЕС се стреми да получи общо поне 120 милиона дози, след като до края на март са били доставени едва 30 милиона. По договор ЕС е поръчал до юли 300 милиона дози. От тях 120 милиона се очакваха до април.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.