Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската комисия не е подновила договора си с „АстраЗенека“ за доставка на ваксини след юни.

Това стана ясно от думите на комисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон.

ЕС все още не е направил нови поръчки за препаратите на британско-шведския производител, каза той, цитиран от Ройтерс.

Бретон сподели също така, че очаква цените по току-що сключения договор с „Пфайзер“/„Бионтек“ да бъдат по-високи, отколкото досега.

През април ЕК даде на съд „АстраЗенека“ за неизпълнение на договора за доставка на ваксини срещу COVID-19 и за липса на надежден план за гарантиране на навременните им доставки.

„Не подновихме поръчката след юни. Ще видим какво ще стане“, каза Бретон.

И топълни, че „АстраЗенека“ е „много добра ваксина“.

Напоследък се увеличиха опасенията от страничните ефекти на ваксината „Ваксзеврия“.

В петък Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) съобщи, че проверява съобщенията за рядко срещано увреждане на нерви при ваксинирани хора. Съобщението идва, след като бе установено, че ваксината на „АстраЗенека“ може да причинява много рядко срещани случаи на тромбоза.

Според Тиери Бретон увеличаването на ценните на ваксините от второ поколение може да бъде оправдано с необходимите допълнителни изследвания и потенциалната промяна на индустриалното оборудване.

ЕС сключи нов договор с „Пфайзер“/„Бионтех“ за 1,8 милиарда дози ваксини за периода 2021-2023 г. Те са за допълнителни инжекции, дарения и препродажба.

„Може да има малко поскъпване, но бих оставил на компетентните органи да го съобщят по необходимия начин“, каза Бретон пред радио „Франс ентер“.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.