Европейската комисия съобщи днес, че е завела дело срещу британско-шведската фармацевтична група "АстраЗенека", която обвинява, че не е изпълнила задълженията си по договорите за доставка на ваксини с Европейския съюз.

"Европейската комися започна в петък правни действия срещу "АстраЗенека" възоснова на нарушения на споразумението за предварителни покупки", съобщи нейният говорител Стефаан де Кеерсмакер пред журналисти.

"Причината за това е, че условиятята на договора, или някои от условията на договора не са били спазени и че компанията не успя да представи надеждна стратегия да гарантира навременната доставка на дозите",  добави той.

Комисията е завела делото от свое име и от името на 27-те държави членки, добави говорителят. По-рано тя беше съобщила, че е предприела помирителна процедура, която не е довела до напредък.

 

Комисията стигна до остри спорове с "АстраЗенека" по-рано тази година, когато компанията съобщи, че поради технически затруднения няма да изпълни навреме договорените доставки за ЕС. Това наложи Комисията да предоговаря допълнителни количества от други производители.

По-късно европейският скептицизъм към тази компания се засили, когато ред държава временно прекратиха или ограничиха възрастово използването на нейната ваксина заради редки случаи на образуване на кръвни съсиреци у пациенти, на които тя е била поставена.

Миналата седмица италианският в. "Стампа" писа, че по тази причина Комисията се е отказала да подновява договорите за доставка с производителите на векторни ваксини, каквито са "АстраЗенека" и американската "Джонсън и Джонсън" и се е ориентирала към производителите на иРНК ваксини, каквито са германо-американската "Пфайзер-Бионтех" и американската "Модерна" въпреки по-високите им цени и по-трудни условия за съхранение и транспортиране.

"АстраЗенека" заяви днес, че правните действия на Европейския съюз срещу нея са неоснователни и предупреди, че ще се защитава решително в съда, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"АстраЗенека" спази изцяло предварителното споразумение за покупка с Европейската комисия и енергично ще се защити в съда. Смятаме, че всеки съдебен спор е неоснователен и приветстваме тази възможност да разрешим този спор възможно най-скоро", посочва в изявление компанията.