Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Източноевропейските страни членки на НАТО биха искали по-голямо присъствие на съюзнически военни сили на източния фланг на пакта.

Това заяви днес румънският президент Клаус Йоханис след видеоконференция, в която участва и американският лидер Джо Байдън.

Срещата бе на групата „Букурещ-9“, включваща страните в източната част на НАТО. Домакини на събитието бяха Йоханис и полският му колега Анджей Дуда. Целта бе координиране на позициите на страните за сигурността преди срещата на върха на алианса през юни.

Във видеоконференцията участваха също така държавните глави на България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва и Словакия.

"Като съюзници на източния фланг трябва да продължим да заздравяваме сдържането и отбраната. Всички станахме свидетели на обезпокоителното военно струпване на Русия в непосредствено съседство до нас – в Черно море, в и край Украйна“, изтъкна Йоханис.

„Затова настоях, включително в дискусиите с президента Байдън, да увеличаване на съюзническото военно присъствие в Румъния и в южната част на източния фланг“, допълни той.

Байдън не коментира призива.

По-рано този месец САЩ съобщиха, че могат да увеличат помощта за Киев в сферата на сигурността, след като Русия придвижи войски край границата си с Донбас. В този регион украинската армия се бори с подкрепяните от Москва сепаратисти.

Кремъл обяви изтегляне на войските си на 22 април.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също не коментира отправения от Клаус Йоханис призив. В изказването си той заяви, че участието на Байдън в събитието паказва ангажимента на САЩ за възстановяване на съюзите и засилването на НАТО.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.