„Опитваме се да избегнем грешката от 2014 г., когато Русия успя да действа бързо и да постигне целите си в Крим и Донбас, докато западните ни партньори обмисляха реакцията си.“

Това заяви днес в Брюксел украинският външен министър Дмитро Кулеба след срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По молба на Киев бе свикано извънредно заседание на комисията „НАТО-Украйна“.

Също днес в Брюксел трябва да пристигнат двама висши представители на САЩ – държавният секретар Антъни Блинкън и шефът на Пентагона Лойд Остин. И двамата идват заради напрежението между Москва и Киев. Утре от централата на пакта те ще участват в извънредна видеоконференция на министрите на отбраната и на външните работи на страните членки на НАТО,. Срещата ще бъде ръководена от Столтенберг.

Кулеба допълни, че заедно със Столтенберг са обсъдили как да реагират на струпването на руски войски на границата с Украйна.

„Ние и нашите приятели оставаме бдителни. Ние не губим и няма да губим време. Ако Москва предприеме безразсъдни действия и започне да използва спиралата на насилието, това ще й струва скъпо във всяко отношение“, предупреди външният министър.

Той бе категоричен, че страната му не желае война и не планираме никаква нападателна военна ескалация. А има ангажимент към дипломатическите и политически средства за решаването на конфликта.

Кулеба призова НАТО да помогне за избягването на война с Русия. Освен че трупа войски по границата по три направления – Североизточна Украйна, Донбас и Крим, Кремъл засилва прогпагандата си, която дехуманизира украинците.

„Силно обезпокоително е, когато руски официални представители заплашат страната ни с война и унищожаване на държавността“, изтъкна той.

И допълни, че наложените през 2014 г. санкции са осуетили плановете на Москва да откъсне половин Украйна, като създаде на отцепената територия държава на име Новорусия.

„Украйна не е и няма да бъде част от „руския свят“ и не смята себе си за такава“, увери Дмитро Кулеба.

Той отправи и послание към страните, колебаещи се относно санкции за към Русия, макар да не назова нито едно име:

„Цената на някои мерки може да изглежда скъпа. Но цената на превенцията ще бъде по-ниска от тази на допускането на войната, а след това на омекотяване на последиците й. Затова трябва да се действа сега.“

Действията на Русия са неоснователни, необясними и дълбоко тревожни, смята Йенс Столтенберг. Той настоя Кремъл да престане с нагнетяването на напрежение незабавно и да се изтегли от Украйна.

Само Киев и държавите от НАТО могат да имат думата за присъединяването на Украйна към алианса.

„Русия се опитва да възстанови сферите на влияние, а ние очакваме този похват да остане в миналото“, допълни той.

НАТО помага на Украйна в засилването на отбранителната й способност. Пактът продължава да обучава въоръжените сили на бившата съветска република. Част от засиленото сътрудничество в района на Черно море е увеличеният брой на военните учения и посещения на бойни кораби в пристанищата.