Русия започва да изтегля войските си, струпани по границите с Украйна утре, съобщава РБК.

Бизнеспорталът цитира заповед на руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

 

Войските от Южния и Западния военен окръг ще започнат да се връщат от южните граници в точките на постоянна дислокация от 23 април, съобщава РБК, позовавайки се на заповедта.

„Смятам, че целите на внезапната проверка са напълно постигнати. Войските демонстрираха способност да осигурят надеждна отбрана на страната. Във връзка с това взех решение да завърша дейностите по проверка в Южния и Западния военни окръзи“ - каза Шойгу на среща в Крим, цитиран от държавната информационна агенция ТАСС.

Министърът добави, че руските въоръжени сили "реагират адекватно на всички промени в ситуацията в близост до руските граници".

По думите му в Крим при внезапна проверка са разработени действия за антиамфибийна защита на брега, крайбрежни ракетни системи „Бал“ и „Бастион“, безпилотни летателни апарати „Пейсър“, патрулни катери „Раптор“, както и като "други нови образци на оръжия".

Съобщението доведе до рязък скок на курса на рублата, след седмици на напрежение със Запада заради голямо струпване на руски войски в близост до Украйна, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Не е ясно дали заповедта се отнася за всички сили, които бяха изпратени в района на украинската граница. Първият дипломат на ЕС каза в понеделник, че Русия е съсредоточила около 100 000 войници близо до границата с Украйна.

След като днес наблюдава учения в анексирания полуостров Крим край южната граница с Украйна, Шойгу обаче подчерта, цитиран от агенция Интерфакс, че руските въоръжени сили трябва да са готови да отговорят бързо в случай на "неблагоприятно развитие" на ситуацията около ученията на НАТО "Дифендър Юръп".

До 1 май в базите си ще се върнат личният състав на 58-а армия от Южния военен окръг, 41-а армия от Централния военен окръг, 7-а, 76-а и 98-а дивизия на въздушнодесантните войски, съобщи РИА Новости, цитирана от БТА.