„Не може незапочването на преговорите с ЕС да се използва като извинения за забавянето на реформите или за действия или отношения към държави членки на ЕС. Преди 4 г. извинението за липсата на напредък бе Гърция. После станаха Франция и Нидерландия. Сега пък са COVID-19 и България.“

Това заяви днес външният министър в оставка Екатерина Захариева ъв връзка с поведението на властите в Република Северна Македония (РСМ). Тя говори след последното си участие в Съвет „Външни работи“ в Брюксел.

Захариева е казала същото пред колегите си. И допълни, че когато някой си търси оправдание за липсата на напредък, такова винаги може да бъде намерено.

Дипломат номер 1 припомни, че самото започване на преговори не дава гаранции, че кандидатките ще се присъединят към общата външна политика и общата политика на сигурност и отбрана (ОПСО) на Съюза.

„Там (в Северна Македония – б.р.) всеки ден продължава да се налива омраза срещу българите. Но се радвам, че хората с българско самосъзнание започнаха все повече да надигат глави, и то официално, да сигнализират за натиска, на който са подложени вече 75 години“, изтъкна Захариева.

Западните Балкани и ситуацията там са били сред основните обсъждани днес теми на Съвета. Не е ставало обаче дума за разширяването на ЕС със страните от региона.

Екатерина Захариева със съжаление призна, че в страните кандидатки от Западните Балкани има твърде силно влияние на държави, които не са приятелски настроени на ЕС и не споделят неговите ценности. А кризата с коронавируса е извадила още по-наяве уязвимостите на страните от региона, като ги е напранила по-видими по отношение на много лесната агитация и влияние на фалшиви новини. Същевременно благодарение на страни като Австрия започна доставка на ваксини. Макар ЕС да е най-големият донор и инвеститор, на ного места в региона възприятието е, че номер 1 е Китай, а номер 2 – Русия.

В Брюксел днес пристигна премиерът на РСМ Зоран Заев. Причина за посещението му е намекът на еврокомисаря по разщиряането от миналата седмица, че ЕС може а раздели страната му и Албания в започването на преговори за членство.

„Насърчаваме България и РСМ да решат откритите въпроси, за да може преговорите за присъединяването на РСМ да започнат“, заяви говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е подкрепила пред Заев започването на преговори със Скопие.

Пред български журналисти Екатерина Захариева припомни как не съвсем отдавна представители на РСМ са обикаляли цяла Европа в опит да убедят колегите бившата югославка република да бъде отделена от Албания. Сега според нея е напълно нормално желанието на Тирана а иска бързо започване на междуправителствената конференция при положение, че никой няма възражение по адрес на тази страна.

„Ние обаче винаги сме смятали, че Скопие и Тирана трябва да вървят заедно“, каза българският дипломат номер 1.

Накрая Екатерина Захариева изрази убеденост в приемствеността към преговорите с РСМ и Албания от страна на новото българско правителство. Тя ще сдаде поста на служебния си наследник утре.

„Не би трябвало едно служебно правителство да променя външната политика на страната. Същото се отнася и за геополитическата ориентация. Надявам се, че ако трябва да защитят националните интереси на България, те ще го направят“, отговори Захариева на въпрос на Клуб Z очаква ли промяна в действията на новия кабинет по отношение на Русия.