Република Северна Македония (РСМ) продължава да не спазва Договора за добросъседство с България.

Това заяви постоянният ни представител в ЕС Димитър Цанчев на днешния Съвет „Общи въпроси“. Заседанието се проведе под формата на видеоконференция между министрите по европейските въпроси, съобщиха от българската мисия.

„Българската позиция по преговорната рамка на РСМ и Албания е ясна и последователна. Ние подкрепяме политиката на разширяване на ЕС при стриктно спазване на всички критерии. За съжаление, нашите македонски партньори продължават да не изпълняват Договора за добросъседство с България, който беше едно от условията, отворили пътя на страната към започване на преговори. Въпреки всичко ние оставаме готови за диалог“, изтъкна Цанчев по време на дискусията.

Португалското председателство на Съвета на ЕС запозна министрите с напредъка по политиката на разширяване. От Лисабон поставиха акцент върху триалозите по приемането на регламента за финансиране на Икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани, прилагането на новата методология към процеса на преговори с Черна гора и Сърбия, както и за последващи стъпки по отношение на преговорните рамки с Албания и РСМ.

Министрите бяха информирани и за прилагането на Протокола за Ирландия/Северна Ирландия и процеса на ратификация от Европейския парламент на Споразумението за търговия и партньорство с Великобритания.

„ЕС трябва да бъде единен в отношенията си с Обединеното кралство“, смята Димитър Цанчев.

Той определи като неприемливи дискриминационните такси за британски работни визи за гражданите на няколко страни от ЕС, сред които и България.