След изборите в България през 2021 г. Северна Македония ще има готовност да поднови преговорите с България, за да се разрешат спортните въпроси между двете държави. Това заяви македонският премиер Зоран Заев пред Канал 77, предаде БГНЕС.

"Ние трябва да живеем заедно. България е приятелска държава. Един път завинаги трябва да се каже, че България не е фашизъм. Когато говорим за Италия и Германия, ние не говорим за фашизъм", каза още Заев и повтори, че той иска да изгражда приятелските отношения с България.

На въпроса “дали е очаквал подобна реакции след интервюто пред БГНЕС” Заев отговори кратко:

"Да очаквах. Аз правя първите стъпки. Аз вървя напред. Истинските лидери откриват пътищата. Ние демонстрираме приятелство. Аз много внимателно слушам нашия народ. Народът ме избра преди три месеца. Зоран Заев има четиригодишен мандат. Аз трябва да защитавам националните интереси на народа, неговата идентичност и език, но и трябва да вкарам РСМ в ЕС. За народа ни няма никакъв риск – абсолютно не. Очевидно е, че България ще наложи вето. Нека да минат изборите в България. И след това ще видим, заяви още македонският премиер. Веднага след като приключат преговорите с България ще направим лидерска среща. Нямам никакъв проблем за подобна среща. Ако трябва да направим разправия с България, още утре може да направим лидерска среща. И веднага ще има разправия. Желанието на българския народ е целият Балкански полуостров да бъде част от ЕС. Неговата желание не е да се блокира РСМ. Очаквах повече доблест от БСП. За съжаление БСП има по-крайни позиции от тези в ГЕРБ", каза още Зоран Заев.

Македонският премиер каза, че няма никакви притеснения относно бъдещето си като лидер в Социалдемократическия съюз.

"През месец април за първи път ще има пряк избор на председател на партията. Всеки, който иска да се кандидатира да заповяда", каза той. "Много е важно да има свобода и всеки да каже какво мисли в право очите на премиера. Това трябва да бъде съхранено", каза още премиерът Заев пред Канал 77.