Южна Африка последва примера на САЩ и временно спря ваксинирането с препарата на Johnson & Johnson (J&J) заради съмнения, че в редки случаи причинява кръвни съсиреци, съобщи Би Би Си.

В африканската държава, която първа започна да прилага ваксината, не са регистрирани подобни тежки странични ефекти. Продуктът на Johnson & Johnson бе предпочетен там, след като проучванията показаха, че има по-висока степен на защита срещу южноафриканския вариант от останалите ваксини. От средата на февруари близо 300 000 южноафрикански здравни служители са го получили.

При шест жени на възраст между 18 и 48 години са открити съсиреци сред повече от 6,8 милиона инжектирани дози от ваксината в САЩ, съобщи Американската администрация по храните и лекарствата (FDA). Симптомите се проявили между 6-ия и 13-ия ден след втората доза. Една от жените е починала, а друга е в критично състояние.

Фармацевтичната компания самоинициативно временно прекрати разпространяването на ваксината за ЕС, което започна тази седмица.

За разлика от останалите ваксини, препаратът на Johnson & Johnson се инжектира като единична доза и може да се съхранява при нормални температури в хладилник, което улеснява разпространението му в по-горещ климат или по-отдалечени райони.

Ваксината на Johnson & Johnson бе разрешена за употреба в САЩ на 27 февруари, но до този момент с нея са ваксинирани 7 милиона американци (3 процента от общия брой). Много по-предпочитани са препаратите на Pfizer-BioNTech и Moderna.