Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Цената на dogecoin се срина с 35 % в неделя, след като милиардерът Илон Мъск, един от най-големите ѝ привърженици, определи виртуалната валута за "измама", докато бе гост-водещ на американското комедийно шоу Saturday Night Live.

Инвеститорите очакваха, че участието на главния изпълнителен директор на Tesla и криптоентусиаст, който се нарича "dogefather" (комбинация между думите "dogecoin" и "godfather" - кръстник, бел. ред.) в популярното предаване, ще вдигне цената на dogecoin.

Появата на Мъск обаче имаше обратен ефект.

Стойността на дигиталната валута започва рязко да спада още по време на американската програма, която за първи път се излъчи в YouTube и пред международна аудитория, предаде "Гардиън".

По време на предаването той представи на зрителите майка си Мей, която каза, че е развълнувана от това, че получава подарък за Деня на майката (9 май). Но и добави:

"Просто се надявам, че това не е dogecoin."

В друга част от шоуто Мъск беше попитан:

"Какво е dogecoin?" Иноваторът отговори: "Това е бъдещето на валутата. Това е неудържим финансов инструмент, който ще завладее света."

Изявлението на Мъск предизвиква уточняващ въпрос от актьора на шоуто Майкъл Че:

"Значи, това е измама?"

И Мъск отговори през смях:

"Да, това е схема".

Dogecoin е криптовалута, подобна на bitcoin, която стартира като шега и използва за символ популярен "мийм" с куче порода шиба ину. Сред феновете на криптовалутата са рапърът Snoop Dogg и басистът на KISS Джийн Симънс.

От януари до началото на май стойността на dogecoin се покачи с 14 000 %.

Апетитът на начинаещите инвеститори да спекулират с криптовалути нараства през последните месеци, което кара анализаторите да предупреждават, че хората могат да загубят много пари. Тяхната нестабилност и уязвимост от кражби или хакерски атаки накараха регулаторите, включително Банката на Англия, да гледат на криптовалутите със скептицизъм, въпреки че те получават все по-широко признание като метод на плащане.

Криптовалутите са критикувани и заради въздействието върху околната среда, предвид огромното количество енергия, необходимо за тяхното създаване.

След участието на Мъск цената на dogecoin падна с 35% в един момент, за да достигне 0,47 долара, според новинарския сайт Coindesk. Към 14 часа българско време на 10 май цената и се е вдигнала до около 0,51 долара - много по-ниска от 0,68 долара, каквато бе преди уикенда.

Дори след тежките коментари на "dogefather" срещу "dogecoin" през уикенда, дигиталната валута остава четвъртата по големина след bitcoin, ethereum и binance, според CoinMarketCap.

При откриването на шоуто, милиардерът говори за това, как понякога публикува странни коментари в социалните мрежи:

"На всеки, когото съм обидил, просто искам да кажа: "Преоткрих електрическите автомобили и изпращам хора на Марс в ракети, наистина ли мислехте, че ще бъда спокоен, нормален пич?"

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.