Загубите от престъпления с кибервалути са нараснали над два пъти до 4,52 милиарда долара през 2019 година. Вътрешните кражби силно са се увеличили, а загубите от хакерски атаки са намалели. Това сочи доклад на компанията за криминални експертизи за криптовалути СайфърТрейс (CipherTrace), цитиран от Ройтерс.

Миналата година общите загуби са скочили с близо 160 процента спрямо 1,74 милиарда долара през 2018 година.

Блокчейнът, който за първи път се появи като система, използвана за криптовалутата биткойн, представлява споделена база данни, поддържана от мрежа от компютри, припомня агенцията.

Загубите на ползвателите на криптовалути и инвеститорите, дължащи се на измами и незаконни присвоявания през 2019 година, са се увеличили над пет пъти, докато хакерските атаки и кражбите са спаднали с 66 процента, отчитат специалистите.

Две големи загуби в началото на миналата година са основната причина за нарастването на загубите като цяло, посочва СайфърТрейс.

Потребителите са изгубили около 3 милиарда долара от предполагаемата схема "Понци", включваща криптопортфейли и борсата ПлъсТокън (PlusToken.) Другата голяма загуба за близо 135 милиона долара бе отчетена от потребители на борсата за криптовалути Куадрига Си Екс (QuadrigaCX) след неочакваната смърт на основателя й.