Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Иран днес за пръв път потвърди публично, че води преговори с основния си регионален съперник Саудитска Арабия, като подчерта, че ще направи всичко възможно, за да реши двустранните проблеми, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Деескалацията на напрежението между двете мюсюлмански държави в региона на Персийския залив е в интерес и на двата народа, и на региона“, обяви говорителят на външното министерство Саед Хатибзаде на предаваната по телевизията седмична пресконференция. - „Ще положим всички усилия в това отношение“, увери Хатибзаде.

Райед Кримли - ръководител на отдела по политическо планиране в саудитското външно ведомство, каза миналата седмица за Ройтерс, че преговорите между Саудитска Арабия и Иран са насочени към намаляване на регионалното напрежение. Той допълни, че е твърде рано да се прецени резултатът и Рияд иска да види "истински действия".

Иран и Саудитска Арабия водят прокси конфликти в обширна територия от Близкия изток, простираща се от Йемен до Сирия и Ирак. Двете държави скъсаха дипломатическите си отношения през 2016 г.

Високопоставени представители на страни от региона съобщиха миналия месец, че са проведени два кръга преговори.

Встъпването в длъжност на президента на САЩ Джо Байдън промени дипломатическите сметки в Близкия изток.

Вашингтон се опитва да възобнови ядрената сделка с Иран, от която предшественикът на Байдън - Доналд Тръмп, се оттегли, и призова Саудитска Арабия да сложи край на войната срещу подкрепяните от Техеран сили на хусите в Йемен.

Миналия месец източници казаха за Ройтерс, че ислямската република е обещала да използва влиянието си, за да спре атаките на хусите срещу Саудитска Арабия, а в замяна иска от Рияд да подкрепи ядрените преговори.

Целта на ядрените преговори във Виена между Техеран и световните сили е да открият начин, чрез който Вашингтон и Техеран да се върнат към пълното спазване на ядрената сделка.

Като ответна мярка на възстановените от Тръмп санкции през 2018 г. Иран наруши ядрените ограничения по договора, припомня Ройтерс.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.