Първите кадри на дрона Ingenuity на Марс бяха без звук - както сме свикнали да виждаме повечето кадри от космоса. Сега НАСА обаче публикува шума от перките на летателния апарат - ползвайки специален микрофон на роувъра Perseverence.

От космическата агенция публикуваха видео в YouTube от четвъртия полет на Ingenuity, в което се чува специфичен фонов звук - вятърът на Марс - и тихото бръмчене на хеликоптерните перки. Звукът започва да се изкривява с издигането на хеликоптера и отдалечаването му от микрофона - в този полет на 80 метра от него.

Звукът е уловен с един от двата насочени микрофона от SuperCam системата, която първа ни достави и висококачествени кадри от Червената планета.

Акустиката на Марс е сложна и пипкава работа - екипът на НАСА е очаквал едва да улавя подобни звуци. Скоростта на звука е с една трета по-ниска заради средната температура от -63° C на повърхността. По-ниската плътност пък води до омекотяване на звука. А наличните 96 % въглероден диоксид в атмосферата водят до заглушаване на високите тонове и изпъкване на ниските на далечно разстояние.

Звукът е записан в моно - единичен канал, настроен е на конкретна честота, настроен е от лазера в SuperCam, който иначе служи за изпаряване на парчета скала, което дава данни за химичния им състав.

„Това е пример за това как различните комплекти инструменти за полезен товар се допълват взаимно, което води до информационна синергия“, коментира пред BBC Сорен Мадсен, ръководител на отдела за „Развитие на постоянния полезен товар“ в Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА в Южна Калифорния. „В този конкретен случай микрофонът и видеото ни позволяват да наблюдаваме хеликоптера, сякаш сме там, а допълнителна информация като доплерова смяна, потвърждава подробности за траекторията му.“

Ето го видеото, звукът е отчетлив, но най-добре си пригответе слушалки:

За сравнение - Ingenuity на Земята.