Вътрешната война в Републиканската партия между тръмписти и антитръмписти е на път да премине в следваща фаза пред идващата седмица, когато най-върлата критичка на бившия президент Лиз Чейни ще бъде свалена от третата по ранг позиция на партията в Конгреса, съобщи Ройтерс.

На 14 ноември 2018 г. дъщерята на Дик Чейни бе избрана за председателка на републиканската конференция в Камарата на представителите, която в йерархията на партията е поставена само под лидера на републиканците (Кевин Маккарти) и републиканският камшик, който следи за партийната дисциплина при гласуването (Стив Скалис).

Отстраняването ѝ ще бъде наказание за публичните ѝ обвинения срещу Тръмп за ролята му при подбуждане на щурмуването на Капитолия на 6 януари и за лъжите му, че президентските избори през 2020 г. са били откраднати.

Чейни беше сред десетте републиканци, които гласуваха в подкрепа на импийчмънта на Тръмп по обвинението за „подстрекаване на бунт“.

През изминалите дни серия от влиятелни републиканци гостуваха в консервативни предавания по „Фокс нюз“, в които подкрепиха или критикуваха конгресменката на Уайоминг. Лидерът на малцинството в Камарата на представителите Кевин Маккарти, който в миналото се застъпваше за Чейни, обяви, че подкрепя съперничката ѝ за позицията Елис Стефаник. 

„Това, за което говорим, е позиция в ръководството. Като председател на конференцията имате една от най-критичните задачи“, обяви Маккарти в неделя пред водещата от „Фокс нюз“ Мария Бартиромо.

Джим Банкс, конгресмен от Индиана, който председателства най-голямата републиканска подгрупа в долната камара, се опита да оправдае действието срещу Чейни на основание „партийна дисциплина“.

„Републиканците са почти напълно обединени от една-единствена мисия - да се противопоставят на радикалната, опасна програма на Байдън. Всеки лидер, който не е фокусиран върху това, трябва да бъде заменен“, каза той.

Запитан дали все още се съмнява, че демократът е спечелил президентските избори „честно и справедливо“, Банкс каза, че се придържа към решението си на 6 януари да се противопостави на удостоверяването на гласовете на избирателната колегия в няколко щата.

„Имам сериозни притеснения относно начина, по който са проведени изборите, затова възразих на 6 януари - никога няма да се извиня за това“, каза той.

Любопитното при Стефаник, конгресменка от Ню Йорк, която сега е фаворит да поеме поста на Чейни, е, че при гласуването си на закони е много по-умерена от жената, която би заменила. Стефаник е предпочитана, тъй като подкрепи лъжите на Тръмп, че изборите са били „откраднати“, въпреки че множество специалисти ги определиха за най-сигурните в историята на САЩ.

Твърденията на Тръмп, че преброяването на гласовете е нагласено, продължава да дестабилизира Републиканската партия. Няколко щата, включително Тексас, Джорджия и Флорида, предприеха агресивни действия, за да ограничат достъпа на избиратели до урните, които ще окажат сериозно въздействие върху избирателната активност на малцинствените общности.

В Аризона лидерите на републиканските партии наеха одиторската фирма Cyber ​​Ninjas, която няма опит в мониторинга на избори, да проучи как се е провел вотът в окръг Марикопа.

Част от разследването на компанията включва проверка дали 40 000 бюлетини, подадени за Байдън, съдържат следи от бамбук - според конспиративна теория те са били внесени контрабандно от Азия.

Докато трайната хватка на Тръмп над неговите поддръжници разтърсва партията, малцина републиканци все още публично защитават Чейни. Бил Касиди, американски сенатор от Луизиана, каза пред Ен Би Си, че „има цяла група хора, които са съгласни с Лиз Чейни... за да победим през 2022 и 2024 г., се нуждаем от всички. Имаме нужда от тези, които се чувстват като Лиз“.