В третия ден след началото на делото по импийчмънт на бившия президент Доналд Тръмп в Сената демократите представиха случаи от миналото, в които според тях държавният глава е подстрекавал към насилие - като превземането на сградата на щатския Конгрес на Мичиган.

Ръководителят на процеса по импийчмънт Джейми Раскин посвети най-много внимание на туитове на Тръмп от март и април 2020 г, в които критикува строгите противоепидемични мерки, приети от демократическата губернаторка Гретхен Уитмър.

В началото на май въоръжени протестиращи превзеха за кратко щатския Капитолий. През октомври 2020 г. пък стана ясно, че ФБР е осуетило опит за отвличане на Уитмър от твърди симпатизанти на Тръмп.

„Тази тълпа, вдъхновена от Тръмп, наистина може да ви изглежда позната“, каза Раскин, след като показа снимки от шурмуването на сградата на щатския Конгрес на Мичиган. „Конфедеративни бойни знамена, шапки MAGA („Направете Америка велика отново“), оръжия, военна екипировка - точно като бунтовниците, които нахлуха в тази камара на 6 януари. Обсадата на мичиганския Капитолий на практика беше генерална репетиция на щатско ниво за обсадата на Капитолия на САЩ, който Тръмп провокира на 6 януари.“

Раскин изброи случаи, в които президентът е отказвал да осъди агресивни действия на свои привърженици. Той даде за пример коментара на Тръмп след митинга на бели расисти в Шарлътсвил от 2017 г., че е имало добри и лоши хора и от „двете страни“. Раскин припомни как веднъж републиканецът споделил в Twitter видео на симпатизант, който прокламира, че „единственият добър демократ е мъртвият демократ“. Въпросният поддръжник на държавния глава бе арестуван, след като взе участие в превземането на Капитолия на 6 януари.

Ако Сенатът не забрани на Доналд Тръмп отново да се яви на избори...

Раскин зададе поредица от въпроси пред горната камара за потенциалната заплаха при повторно явяване на Тръмп на избори в опит да разклати решимостта на повечето консерватори да гласуват по партийна линия.

„Има ли политически лидер в тази зала, който вярва, че ако Сенатът му позволи да се върне в Овалния офис, Доналд Тръмп ще престане да подстрекава към насилие?“, попита той. „Бихте ли заложили живота на още полицейски служители? Бихте ли заложили сигурността на семейството си? Бихте ли заложили бъдещето на нашата демокрация? Ако той се върне на служба и това се повтори, ние ще сме виновни.“

Конгресменът на Калифорния Тед Лю подчерта, че въпросът не е да се забрани на Тръмп отново да се яви на избори, а да се избегне повтарянето на събитията от 6 януари 2021 г.

„Знаете ли, не се страхувам, че след 4 години Доналд Тръмп отново ще се яви на избори. Страхувам се, че ще се яви и отново ще загуби, защото може да го направи отново.“

Така представителите на обвинението в съдебния процес в Сената приключиха с излагането на аргументацията си. Съгласно приетата по-рано от законодателите резолюция за формата на процедурата, обвинението и защитата разполагат с по 16 часа, но не повече от 8 дневно, за излагане на позицията си.

Обвинителите започнаха да представят доводите си в сряда. По-късно днес се очаква изложението на защитата.

Окончателният вот за импийчмънт се очаква да се проведе в началото на следващата седмица. Тръмп вероятно няма да бъде признат за виновен, тъй като за да се случи това, 17 републикански сенатори трябва да подкрепят инициативата на демократите.

В историята на САЩ само четири пъти е гласуван импийчмънт на президент, като в два от случаите това е Тръмп. 

Миналата година срещу републиканеца бяха повдигнати две обвинения: за злоупотреба с власт и за възпрепятстване на работата на Конгреса.

Този път Камарата на представителите гласува импийчмънт на президента по едно обвинение: подстрекателство към метеж. Според демократите реториката на Тръмп е провокирала нахлуването в сградата на Капитолия на 6 януари, като при щурма бяха убити петима души, включително и полицай.