Над 100 изтъкнати представители на Републиканската партия в САЩ смятат, че тя не иска да се разграничи от предишния президент Доналд Тръмп и от опитите му да подкопае американската демокрация. Затова те преговорят за сформиране на дясноцентристка отцепническа партия, предаде днес Ройтерс под гриф „Ексклузивно“, позовавайки се на разговори с четирима души, участвали в обсъжданията.

Между евентуалните отцепници са републиканци, заемали изборни длъжности, бивши служители в администрациите на Роналд Рейгън, Джордж Буш-старши, Буш-младши и на Тръмп, бивши републикански посланици и стратези.

Повече от 120 от тях са участвали във видеоконференция в платформата Zoom миналия петък, където са дискутирали създаването на отцепническа група, основаваща се върху „принципен консерватизъм“, включително спазване на конституцията и върховенството на закона - идеи, на които според участниците Тръмп е изменил.

Те планират да се кандидатират в избори, а също - да подкрепят дясноцентристки кандидати - независимо от партийната им принадлежност.

Евън Макмалън, който е бил политически директор на Републиканската конференция в Камарата на общините и се кандидатира като независим на президентските избори през 2016 г., е казал пред Ройтерс, че е бил домакин на видеоконференцията с  републиканците, обезпокоени от нативисткия завой на партията.

Сред другите участници са били Джон Митник, главен съветник в Министерството на вътрешната сигурност при Тръмп; бившият републикански конгресмен Чарли Дент; Елизабет Нойман, заместничка на началника на кабинета в на министъра в същото ведомство пак при Тръмп и Майлс Тейлър, който също е служил системата на вътрешната сигурност при предишния президент.

Ройтерс отбелязва, че обсъжданията са подчертали “широкия вътрешнопартиен разрив”, предизвикан от фалшивите твърдения на Тръмп за изборни измами от щурма на Капитолия на 6 януари. Повечето републиканци остават яростно лоялни към бившия президент, но други търсят нова посока на партията, коментира агенцията.

Камарата на представителите обвини Тръмп на 13 януари в подбудителство на бунт на 6 януари, деня, когато Конгресът се събра, за да удостовери победата на демократа Джо Байдън на президентските избори на 3 ноември.

Участниците във видеоконференцията са заявили, че са особено обезпокоени от това, че осем сенатори и 139 представители от Републиканската партия в Конгреса са  гласували против удостоверяването на победната на Байдън само няколко часа след обсадата на Капитолия.

Повечето републикански сенатори също така заявиха, че няма да подкрепят осъждане на Тръмп в процеса за импийчмънт в Сената тази седмица.

„Големи части от Републиканската партия радикализират и заплашват американската демокрация“, каза Макмалън, цитиран от Ройтерс. „Или партията трябва да се врече отново на истината, разума и основополагащите си идеали, или очевидно трябва да има нещо ново.“

Джейсън Милър, говорител на Тръмп нарече евентуалните отцепници “загубеняци”, които бягат от партията, “защото са гласували за Байдън”, предаде Ройтерс.

Агенцията припомни, че наскоро председателката на Републиканския национален комитет Рона Макданиел призова партията да се обедини и предупреди, че тя би загубила от вътрешните борби.

Белият дом не коментира.

Според Макмалън малко над 40% от участниците в разговора от миналата седмица подкрепят идеята за отцепване и за трета национална партия. Друг обсъждан вариант е бил да се създаде „фракция“, която да действа или в рамките на настоящата Републиканска партия, или извън нея.

Сред разглежданите имена на нова политическа формация са: “Партията на почтеността” и Дясноцентристка партия”. Едно от обсъжданите имена за евентуална фракция е било “Дясноцентристки републиканци”.

Инициаторите са наясно, че американският политически пейзаж е осеян с останки от предишни неуспешни опити за трета национална партия, пише Ройтерс.

„Но има много по-голям глад за нова политическа партия, отколкото съм виждал някога през живота си“, е казал пред агенцията един от участниците в дискусиите.