Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕС и Индия се разбраха днес да започнат преговори за взаимно приложими споразумения за търговията, за защитата на инвестициите и за географските означения.

Това обяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в португалския град Порто. Заедно със социалната среща на ЕС там се състоя и онлайн среща на върха между лидерите на Съюза и Индия. От дистанция участва индийският премиер Нарендра Моди.

Всъщност става дума за подновяване на търговските преговори между Брюксел и Делхи. Те бяха прекъснати през 2013 г. Шест години по-рано – през 2007 г., двете страни започнаха разговори за всеобхватно търговско и инвестиционно споразумение, включващо по-голям пазарен достъп и по-ниски мита. Спорни въпроси обаче доведоха до замразяването. Те бяха за индийските мита върху автомобилите и виното, както и за ограниченията на европейския трудов пазар за индийски граждани.

„ЕС и Индия са двете най-големи демокрации в света“, отбеляза Шарл Мишел.

Той имаше предвид населението им. Със своите 1,4 милиарда жители Индия е на второ място в света след Китай. А ЕС е трети, ако населението на неговите страни членки бъде събрано - близо 450 милиона души.

Разпространено бе и съвместно изявление на лидерите на двете страни.

През 2019 г. ЕС е бил най-големият търговски партньор на Индия. Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е вложила там 3,03 милиарда евро в проекти, свързани с инфраструктурата, енергетиката и климатичните промени. Над 6000 европейски компании действат във втората по население държава в света.

Днес Брюксел и Делхи сключиха всеобхватно партньорство за свързаност. То е второто партньорство от този род след подписаното с Япония през 2019 г.

С днешното споразумение бе потвърден ангажиментът за сътрудничество за подкрепа на стабилна и устойчива свързаност както в Индия, така и в трети държави и региони, включително Африка, Централна Азия и Индо-тихоокеанския регион.

ЕС изразява пълна солидарност с Индия, която в момента се бори с мощна вълна от COVID-19. Това послание е било предадено на Нарендра Моди. Съюзът вече задейства механима за помощ и е готов да осигури допълнителна подкрепа на страната.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.