Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Каква е "голямата работа", която свърши 45-ото Народно събрание, което предстои да бъде разпуснато след месец работа?

На този отговор трябваше да отговори днес председателката му Ива Митева ("Има такъв народ") в предаването "Панорама" по БНТ.

"Голямата работа е, че може би се опитахме да водим диалог помежду си. Поне ние много се опитахме. Аз лично много се опитах – дори като водя заседание - виждате колко се спекулира с процедурите. Ако теглим чертата – улесняването на българите да гласуват, видеонаблюдението – дори само това си е заслужавало", отговори Митева

Визират се измененията в Изборния кодекс, предложени и гласувани по спешност, резултатът от които е падането на ограниченията за до 35 секции в чужбина за страните извън Европейския съюз, въвеждане на видеонаблюдение при отчитането на резултатите и задължение да гласуваме с машина, като класическата хартиена бюлетина става изключение.

Тръгването с изборните правила беше най-правилното решение, смята Митева. 

Тя посочи, че за краткия живот на този парламент са били внесени 76 законопроекта.

"Смятам, че не трябва емоционално да подхождаме към промяната на законодателството. Необходим е нормален процес и по-спокойна обстановка да ги разгледаме. Но тъй като отиваме на избори, трябваше правилата (изборните) да бъдат променени", обобщи.

На въпроской ще носи отговорността, ако Конституционният съд, сеиран от ГЕРБ, се произнесе против някои от новите правила, Митева отвърна, че това, че ще се гласува на 100% с машини не е нарушаване на правото да се гласува. Маините гарантират тайната на вота, смята още тя.

По отношение на отказа на ИТН да предложи изцяло мажоритарна система за гласуване - "флагманът" на предизборните обещания на партията, Митева, която е бивш дългогодишен експерт към НС, пак повтори, че "промяната е нещо сериозно, несериозно е да се прави за едно денонощие. И то без преброяване на населението, работим с база 2011 г. ". А от това зависи мандатите в районите.

"Не, не се отказваме", категорична бе тя. 

На въпрос защо не се възползваха от ИТН от обещанието на ГЕРБ, че двете партии заедно могат да въведат мажоритарния вот, Митева отвърна:

"Гласовете от ГЕРБ ту ги има, ту ги няма. Когато се заявява нещо, трябва да бъде направено професионално."

"Не, не поемам тази отговрност", заяви още тя на въпрос дали се чувства отговорна, че няма да има преизчисление на пенсиите. Последното е по повод отказа й да подложи на окончателно гласуване на предложенията на БСП, приети на първо четене след прекъснатото в сряда драматично заседание.

В Закона за публичните финанси има текст, който казва, че това може да стане само от следващата година, така че дори да го бяхме приели, нямаше как да стане преди 2022 г., обясни пак Митева - вече в ефир, след като го обясни по-рано и от парламентарната трибуна. Трябва да има и промяна в бюджета, която трябва да се внесе от Министерския съвет.

"Ние не искаме да се спекулира с тази тема, но нека да се постави в следващия парламент - 56% ще получат преизчисление, 44% няма", заяви в заключение по темата председателката на НС.

Коментари

Абцелютно, муцка!

Калинка Митева жив символ на диалогичността.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.