Парламентът няма да създаде временна комисия по казуса "Росенец", където се намира т.нар. летен сарай на Ахмед Доган. Това стана ясно на заседанието днес. 

Несъздаването на подобна комисия предизвика изказвания и съмнения в посока на това, че "Има такъв народ" прави услуга на ДПС и ГЕРБ.

Предложението за такава комисия бе внесено от "Демократична България" в сряда. То бе направено по реда на текста от правилника, който дава право на всяка парламентарна група да внася точка, която да влиза в дневния ред без гласуване.

Днес шефът на парламента Ива Митева ("Има такъв народ") се позова на правилника, според който точките по тази процедура се гледат само и единствено в сряда. Въпреки това обаче от "Демократична България" настояваха точката да бъде гледана. 

"Настоявам да бъде разгледана точката за комисия за "Росенец". Не шиканирайте дневния ред", заяви Аноанета Цонева.

Митева бе категорична, че няма да нарушава правилника. Депутати от ляво и от дясно обаче и припомниха, че според същия този правилник тя може в качеството си на председател, да внася предложения за точки в дневния ред. Митева отказа да направи и това с обяснението, че не намира случая за изключителен.

"ДПС ще гласува "за" и иска комисия за "Росенец", но не през главата на правилника".

Това заяви Йордан Цонев. Маноил Манев (ГЕРБ) изтъкна, че дори да бъде създадена такава комисия, тя няма да заработи, защото парламентът скоро ще бъде разпуснат.

Другата точка, по която се спореше дали да влезе в дневния ред бе за преизчисляването на пенсиите, поддържана от БСП. Близо час от парламентарната трибуна се водиха разгорещени дебати, които обаче бяха почти изцяло в нарушение на правилника, тъй като в повече случаи не ставаше ясно по каква точно процедура се изказва съответния оратор.

Митева отказа да допусне и тази точка със сходни аргументи. Това даде повод на Филип Попов (БСП) да заяви, че вече има ново мнозинство - Слави Трифонов, ГЕРБ и ДПС.

В крайна сметка по предложение на Христо Иванов ("Демократична България") бе дадена почивка и бе свикан председателския съвет. Когато съветът свърши стана ясно, че точката няма да бъде гледана.

Комисията за "Росенец" бе внесена още през миналата седмица от "Демократична България". Точно в този ден обаче заседанието на парламента бе бламирано с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Началото на протестите от миналата година бе дадено именно на "Росенец". Това се случи, след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов дебаркира на брега с гумена лодка и бе изблъскан обратно в морето от охраната на Доган, назначена от НСО. По Конституция плажовете са държавна собственост и са достъпни за всички граждани.

От "Има такъв народ", включително самата Митева, не винаги са стриктни в спазването на правилника. При гледането на промените в Изборния кодекс, например, те внесоха предложение за текст, според който мажоритарни избори ще има на следващи редовни парламентарни избори.

Този текст обаче бе внесен в нарушение на правилника, който изисква на второ четене да се гледат само и единствено предложения, които са в обхвата на приетите на първо четене законопроекти. А законопроектът за мажоритарен вот, внесен от ГЕРБ, бе отхвърлен на първо четене.

Много предложения от други партии в Изборния кодекс бяха отхвърлени именно с обяснението, че са извън първото четене. Единственото изключение бе направено за "Има такъв народ".