Кабинетът в оставка се събра на съвещание и днес в Министерския съвет - начело с премиера Бойко Борисов, който се води в отпуск по болест, и с осем министри, които се водят в обикновен отпуск.

Това бе извинението, с което министрите, в това число и премиерът, оправдаха отсъствието си от парламентарния контрол днес. Народното събрание гласува решение те да бъдат привикани въпреки това, но няма реална санкция, ако решението не бъде изпълнено.

Единствено вицепремиерът Томислав Дончев има реален ангажимент - видеоконферентен разговор с представителите на Европейската комисия.

В работното съвещание на МС Борисов изтъкна бюджетен излишък за първите четири месеца на 2021 г. от 115,4 млн. лв. И не пропусна да критикува Народното събрание:

"Докато се правеха експерименти с парламента и „изтъргване“, усилията на правителството и на приходните агенции доведоха до събираемост от НАП, която е с над 915 млн. лева повече спрямо миналата година, при това в условията на тежка пандемия", заяви той.

Борисов подчерта, че добрите показатели са заради "разумните мерки" на правителството в кризата и подкрепата за бизнеса.

"Затова не актуализираме бюджета. Ние даваме от парите на данъкоплатците толкова, колкото изкарваме", посочи министър-председателят в оставка. 

Премиерът коментира и новината от вчера, когато НАТО изрази подкрепа за България по повод действия на Русия:

"Съюзниците ни от НАТО изразиха солидарност с България по повод дестабилизиращите действия на Русия и подчертаха още веднъж силната си подкрепа към страната ни“, посочи той. "До този момент кандидатът за президент Радев и върховен главнокомандващ няма коментар нито по темата Навални, нито по темата шпионски скандали. Темите не се коментират и от основните политически сили в българския парламент, които казват, че имат евроатлантическа ориентация."

Това изявление на Борисов е особено интересно на фона на въпроса, който го очакваше на парламентарния контрол днес - зададен от депутата от ДБ Велизар Шаламанов. Той бе "Относно позицията на българското правителство по разполагането на значителни руски военни сили по границите с Украйна и на територията на Кримския полуостров." Но, както вече разбрахме, за пред Народното събрание министър-председателят е в болнични.

Здравният министър Костадин Ангелов, също на хартия в отпуск, не пропусна да се похвали с добри резултати в борбата срещу COVID-19.

"Това, което ние постигаме, не може да бъде постигнато от голяма част от европейските страни, които са с много по-висок индекс на строгост на мерките", отбеляза той. "Ако така продължаваме, с този темп на ваксинация до края на юни страната ни ще има колективен имунитет."

През последните два месеца и Ангелов, и Борисов постоянно правят предвиждания че у нас ще има колективен имунитет до май-юни - според специалистите това изисква 70% от хората да са ваксинирани или да са прекарали болестта. Потвърдените случаи у нас са 408 хил., а ваксинираните с две дози - 254 хил. души, което означава, че със сигурност имунитет имат под 10% от населението. Това означава също така, че в следващия един месец трябва да бъдат ваксинирани поне 4 млн. души.

Резултатите на България за справяне с коронавируса са изключително добри, страната ни е на 20-о място по заболеваемост в Европейския съюз на 14-дневна база, а ваксинацията срещу COVID-19 у нас протича при голям интерес, каза още Ангелов.