След като за пореден път министрите от кабинета на Бойко Борисов бойкотираха парламентарния контрол, Народното събрание този път ги задължи да се явят.

Това стана по предложение на левицата, подложено на гласуване от председателката на НС Ива Митева. Въпреки че преди това Митева посочи, че всички министри са обявили  причините за отсъствието си. По-късно се разбра и какви са въпросните причини - 8 от представителите на изпълнителната власт са си взели отпуск за днес. Премиерът Бойко Борисов отсъства "по болест", а вицето му Томислав Дончев - заради ангажимент - видеоконферентен разговор с представители на Европейската комисия. 

"За" извикването на министрите, въпреки посочените обстоятелства, гласуваха депутатите от ИТН, ДБ и ИСМВ. ГЕРБ беше "против", а ДПС - "въздържал се". Тома Биков (ГЕРБ) поиска прегласуване с ироничната вметка:  

"Аз предлагам да си подадат оставката още веднъж, ако не се явят."

Министрите обаче остават министри, макар и в оставка, до избора на нов кабинет, гласи конституцията.

Така днес бе взето решение те да бъдат привикани за контрол, макар от левицата да признаха, че няма санкция ако не го направят. Или принудителен ред за довеждане.