Българите ще имат колективен имунитет през май. Това обяви тази сутрин министър-председателят Бойко Борисов.

България ще получи 2,7 милиона дози от ваксината на "Пфайзер-Бионтех" от април до средата на юни, каза премиерът. Той поясни, че страната ни е успяла да се предоговори за доставките.

Неговото предвиждане днес беше, че през май в България ще има над 3 милиона ваксинирани от оздравели.

Според експертите за колективен имунитет срещу новия коронавирус можем да говорим при антитела у 60-70 на сто от населението. В момента у нас има 112 978 души с поставени две дози, и 571 062 поставени дози общо, съответно - 345 106 души само с една доза. Това означава, че напълно ваксинирани са около 1,62% от населението, частично ваксинирани - 6,62%.

Разбира се, за момента има и 371 511 потвърдени случая на хора, или около 5% от населението, изкарали COVID-19, които поне теоритично имат имунитет за някакъв период от време. Според учените цифрата на реално изкаралите болестта е значително по-голяма.

Това означава, че за да се сбъдне предвиждането на премиера, при най-оптимистична прогноза, трябва в следващия месец и половина да бъдат ваксинирани напълно над 55% от българите, или 3,8 млн. души, или по 95 хиляди души на ден до края на май.

Борисов коментира и резултатите от изборите на типичния си мизансцен - ремонт на магистрала.

„С право можем да кажем, че като първа политическа сила на изборите хората одобряват тези мащабни ремонти, строителства и всичко, което се прави по регионите. Доволен съм от темпа на работа”, каза той. 

Той инспектира ремонта на магистрала "Тракия" и разширението на околовръстния път на Пловдив. По-късно премиерът посети и асеновградското село Тополово, където разгледа строежа на спортна зала. С него беше министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

"Омразата към нас е, че побеждаваме. Най ще са щастливи, ако не се явим на изборите", коментира премиерът в разговор с домакините си от селото.