Няма да има английски финал и в Лига Европа. На 26 май в полския град Гданск за отличието във втория по престиж евротурнир ще спорят "Манчестър Юнайтед" и "Виляреал".

"Червените дяволи" загубиха от "Рома" с 2:3 в Рим, но продължават заради 6:2 преди седмица.

В същото време "Арсенал" и "Виляреал" завършиха 0:0. "Жълтата подводница" спечели първата среща с 2:1. 

В Лондон бе по-интересно заради по-голямата интрига. Пиер-Емерик Обамеянг удари по една греда - преди и след почивката. В 79-ата той бе по-близо до гола, когато с глава уцели десния страничен стълб.

Преди почивката гостите имаха контрол и не позволиха на съперника да разгърне играта си и да ги притисне.

През втората част това се промени - "Арсенал" вдигна оборотите и създаде грижи на "Виляреал", но нямаше шанса да отбележи при няколко добри ситуации.

Унай Емери елиминира бившия си отбор и надхитри заменилия го Микел Артета. Един от уважаваните специалисти в Европа три пъти е печелил Лига Европа със "Севиля" и това няма как да не притеснява "Манчестър Юнайтед".

А "Арсенал" изпраща сезона без трофей и ще води отчаяна битка поне да попадне в евротурнирите (не и в Шампионската лига).

"Рома" и "Манчестър Юнайтед" сътвориха зрелищен сблъсък - 3:2, головете в който можеха да са още толкова.

Единсон Кавани откри в 39-ата. За няколко минути след почивката "Рома" започна да мечтае за чудо. Един Джеко изравни в 57-ата, а в 60-ата Кристанте направи 2:1. В следващите минути "вълците" по чудо се разминаха с трето попадение, с което сериозно можеха да разклатят "Юнайтед".

Давид де Хеа и късмет спасиха гостите в този отрязък. Те си отдъхнаха в 68-ата, когато Единсон Кавани реализира отново. Седем минути преди края резервата Залевски донесе поне утешителна победа за италианския тим.

"Манчестър Юнайтед" е на първи финал с Оле Солскяр като треньор. А последниият трофей за клуба бе именно в този турнир - през 2017 г., когато начело беше Жозе Моуриньо. От новия сезон той поема "Рома".