"Манчестър Сити" - "Челси" е финалът на Шампионската лига на 29 май в Истанбул. 

Лондонският тим би и надигра "Реал" (Мадрид) с 2:0 (общ резултат 3:1). Той е печелил отличието веднъж (от два опита), а за "Сити", който снощи елиминира "Пари Сен Жермен", това е първи пряк спор за най-големия трофей в клубния футбол.

"Челси" бе една класа над "Реал" на "Стамфорд Бридж". Тимо Вернер откри в 28-ата минута, а в 85-ата Мейсън Маунт сложи точка на интригата.

Тя можеше да падне и много по-рано, пропуски направиха Кай Хаверц (удари две греди, първата при гола на Вернер), Нголо Канте, Кристиан Пулишич, Маунт...

Томас Тухел за втора поредна година е финалист в турнира, при това с различен отбор - през миналата година го направи с "Пари Сен Жермен" и загуби от "Байерн".

Възможно е да се стигне до английски финал и в Лига Европа. На полуфиналните реванши в четвъртък "Манчестър Юнайтед" гостува на "Рома" след 6:2 в първия сблъсък, а "Арсенал" приема "Виляреал" (1:2 на испанска земя).

"Челси" и "Манчестър Сити" вече пишат история този сезон. И помежду си. Наскоро "сините" биха "небесносините" с 1:0 в полуфинал за Купата на Футболната асоциация. В събота двата тима ще спорят и във Висшата лига.

"Сити" си осигури Купата на Лигата и почти сигурно титлата на Англия. "Челси" може да направи дубъл.

Това е третият английски финал в историята на шампионския турнир. През 2008 г. "Манчестър Юнайтед" надви "Челси" с дузпи в Москва, а преди две години "Ливърпул" се справи с "Тотнъм" в Мадрид - 2:0.

Англия доближи Испания, която е с четири финала между отбори от двете държави. Италия и Германия имат по един. 

"Челси" се справи по отличен начин с рекордьора по титли в надпреварата. Гол на Вернер не беше зачетен заради засада в 18-ата, но след това германецът нямаше как да сбърка.

През първата част "Реал" имаше две възможности - първо при 0:0. Намеси се вратарят Менди - срещу Карим Бензема.

След антракта превъзходството на "Челси" бе отчетливо. Съперникът му не правеше почти нищо в атака, докато контрите на домакините носеха опасност след опасност.

Вратарят Тибо Куртоа направи силен мач срещу бившия си отбор, запазвайки шансовете на анемичните си в атака съотбирници до края. Но не и Еден Азар, който може и да не остане в Мадрид след края на сезона. За "Реал" остана битката за титлата в Ла Лига.