Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън разговаря днес с премиера на Чехия Андрей Бабиш. Блинкън изрази солидарността на САЩ с Република Чехия в нейния смел отговор на подривните и смъртоносни действия на Русия на чешка територия, се казва в прессъобщение на говорителя на Държавния департамент Нед Прайс, публикувано след разговора.

Блинкън и Бабиш са се съгласили, че е необходимо да има трайно единство и решимост в отговор на дестабилизиращите действия на Русия. 

Решенията на чешкото правителство да изключи руската държавна компания "Росатом" от търга за атомната централа "Дуковани" и драстично да намали руското разузнавателно присъствие в Прага увеличиха сигурността на Република Чехия и на НАТО, се казва още в изявлението на говорителя на Държавния департамент.

Разговорът идва на фона на разследванията в Чехия за участие на руски агенти в взрив на склад за боеприпаси в страната през 2014 г. Историята отвежда към двама руски агенти, за които се предполага, че са свързани с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Прага изгони 18 руски дипломати, а отношенията с Москва се описват като най-сериозната конфронтация от 1989 г. насам. Случаят стигна и до България - на база твърдения на чешките служби за връзка между разследванията на тяхна територия и случаи на взривове у нас, както и отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

Родната прокуратура също обяви, че разследва връзка на 4 взрива на складове за боеприпаси в България от 2014 г. насам и историята около Гебрев. Бизнесменът обаче обвини прокуратурата в лъжа при намесване на името на компанията му "Емко". Попита и дали родните служби не прикриват дейстния на руските служби в България. 

Г-7 ще разгледа предложение за създаване на механизъм за бърз отговор за противодействие на руската "пропаганда" и дезинформация, каза британският външен министър Доминик Рааб, цитиран от "Ройтерс" преди срещата в Лондон. Великобритания, която е председател на Г-7 тази година, иска групата на седемте най-богати държави да осигури "механизъм за бърз отпор" срещу руската дезинформация, заяви Рааб.

"За да можем, когато видим да се разпространяват тези лъжи и пропаганда или фалшиви новини, не само по отделно, но заедно да дадем отпор и честно да представим истината пред хората в тази страна, но също в Русия, Китай или по света", цитиран от БТА.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.