„Ясно е математически, че без ГЕРБ и „Има такъв народ“ не може да има правителство.“ 

Това заяви председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, след като стана ясно, че президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на БСП на 5 май. 

Атанасова не коментира избора на държавния глава, защото „това е негово право“. Но настоя:

„Няма смисъл мандатът да се бави, трябва да се върне по най-бързия начин и да се отива на предсрочни избори. В противен случай е възможно Народното събрание да приема противоречиви, лобистки решения“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ ясно заяви в кулоарите на Народното събрание, че според партията се отива на предсрочни парламентарни избори. Очаквано преповтори и позицията:

“Ние няма да подкрепим партиите ГЕРБ и БСП, които загубиха изборите“ - тъй като прочитът на резултата от вота на 4 април на ДПС е, че гражданите са гласували за промяна. 

Карадайъ обаче отказа да влезе в разговор по същество - например дали биха се водили преговори с левицата преди самата БСП да вземе своите решения, а и към момента няма връчен мандат, а заявка на Румен Радев, че това ще се случи на 5 май. 

Но пък продължи:

„Връчването на третия мандат неслучайно е предвидено в Конституцията. Би било добре тези, които получат третия мандат, да се опитат да потърсят съгласие в НС за определени политики“.

Затова и процесите ще се развиват според действията на БСП оттук нататък. 

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов на свой ред преповтори, че формацията не може и няма да подкрепи управление с мандата на БСП и тази позиция остава непроменена. 

"Не виждам как такъв мандат би могъл да бъде подкрепен на база програма, след като от БСП не са представили такава. Изборите стават неизбежни", добави той.