Президентът Румен Радев е избрал третата по големина парламентарна група в 45-ото народно събрание за връчване на последния възможен проучвателен мандат за съставяне на правителство. Това е БСП, съобщиха от президентската администрация.

Мандатът ще бъде връчен на 5 май, сряда, в 11 ч.

Според Конституцията левицата ще има максимум 7 дни, за да върне мандата или да предложи на Народното събрание премиер, състав и структура на нов Министерски съвет. 

Отказът от съставяне на правителство от трети опит значи разпускане на 45-ото НС, назначаване на служебен кабинет и насрочване на нови парламентарни избори в срок до 2 месеца. И това е почти сигурният сценарий оттук нататък - нов парламентарен вот през юли. Проектодатите, които циркулират в политическите кулоари, са 11 или 18 юли.

Преди ден мандата върна излъчената за премиер от „Има такъв народ“ Антоанета Стефанова, като папката престоя у нея по-малко от минута. Преди това възможност за съставяне на правителство получи ГЕРБ като първа политическа сила - чрез излъчения от партията кандидат за министър-председател Даниел Митов. Партията на Бойко Борисов представи и кандидат-министри, но не внесе папката в парламента, а я върна на държавния глава няколко дни след като я получи. В тези дни и „Има такъв народ“, и „Демократична България“ отказаха на поканите от ГЕРБ за преговори.

До момента трите нови формации в действащия парламент - „Има такъв народ“, „Демократична България“, „Изправи се! Мутри вън“, както и ДПС, са декларирали, че няма да подкрепят правителство с мандат на БСП. При това още преди изборите. Това прави невъзможна - към днешна дата - политическата аритметика за парламентарно мнозинство.

БСП има 43 депутати в парламента.