Лидерката на БСП Корнелия Нинова свиква спешно Изпълнително бюро на партията си днес, което да насрочи спешно заседание на Националния съвет на левицата. Пленумът ще е този, който ще реши как левицата да действа, когато президентът Румен Радев ѝ връчи третия и последен възможен проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 45-ото народно събрание. 

Преди сбирката на пленума БСП няма да води политичeски разговори с никоя от останалите парламентарни сили, декларира Нинова. Преди да има решения на органите на партията, лидерката не отговори какви са нагласите за действие. 

Социалистите имат 43 места в парламента. Левицата по време на изборната кампания обяви, че няма да води разговори с ГЕРБ.

Пред бТВ Янаки Стоилов, който е член на партийното ръководство в оставка и член на Националния съвет, каза, че според него не председателят на партията трябва да е кандидат за министър-председател, ако БСП реши да предлага състав на правителство. Причината - левицата загуби парламентарния вот. Но отказа да говори по същество какви следва да са решенията на Националния съвет, нито назова имена.

Припомняме, че Стоилов е сред социалистите, които още след това казаха, че отговорност за изборен резултат се поема с оставка. Цялото бюро на БСП подаде такава. Без лидерката.