"Нека да си представим, че имаме най-добрия готвач в света. Дали той може за 10 минути да опече агне? Законодателството по дефиниция е бавен процес, развитите държави работят месеци и години, за да изготвят важните нормативни актове. Ние можем ей така, като стой, да ги приемаме, затова и постоянно ги променяме. Това води до нестабилност."

С този пример бившият служебен премиер и бивш председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков коментира пред Нова тв как изглежда отстрани бързането с промени в Изборния кодекс, подето от 45-ото Народно събрание. По думите му от това бързане "ми настръхва косата".

Днес правната комисия ще разглежда измененията в изборните правила, предложени от "Има такъв народ", заедно с идеите за редакция от останалите партии, а проектът се очаква да мине окончателно през пленарната зала тази седмица. В измененията присъства по-лесен вот в чужбина, избирателен район за сънародниците ни зад граница, видеонаблюдение, само машинно гласуване в страната и т.н. Какво ще бъде прието предстои да видим

 
Герджиков припомни, че не само по отношение на Изборния кодекс, а въобще по отношение на законодателството нестабилността води до щети, а именно тя е в основата и на липсата на инвестиции в икономиката. Причината - никой не инвестира там, където няма стабилно законодателство и правила. Даде пример и как по времено на НДСВ (когато бе председател на парламента), инвестициите са били в пъти повече, отколкото сега и го отдаде именно на начина, по който се е правило законодателството. 
 
Юристът е категоричен, че бурната законодателна дейност в момента е "безобразие и абсурд". Обяви се и като противник на идеята за въвеждане на чиста мажоритарна избирателна система в България, но така и така засега това се отлага. Герджиков отказа да коментира в детайли идеите за изменения в Изборния кодекс, които са на дневен ред, защото не е специалист по темата. Но заяви, че според него е по-добре нови избори през юли да се проведат по сегашните правила, вместо по някакви коренно различни, които ще доведат до неясно какви резултати. 

Изненадващ ход и не знам дали е добър - така Герджиков описа отказа на "Има такъв народ" и Слави Трифонов от съставяне на правителство.

"Според мен е възможно той да събере мнозинство, но неговото желание е да има 240 депутати. Това няма да му се получи”, заяви Герджиков.

По думите му БСП, ако това би била партията, която ще получи третия мандат - ако президентът Румен Радев реши, няма вариант за съставяне на кабинет. (Държавният глава по конституция може да избере сам къде отива третия мандат, като опциите са БСП като трета полтическа сила, ДПС, "Демократична България" или "Изправи се! Мутри вън" - б.р.)

Герджиков също споделя очевидното - че се върви към служебно правителство и нови парламентарни избори:

„Служебният кабинет е много вероятен. От гледна точка на интересите на държавата това не е най-доброто решение. Ситуацията е сложна и ще е изненадващо ако се намери решение в рамките на това Народно събрание”, смята той.

По думите му обаче едва ли новите избори ще доведат до нещо съществено. Прогнозата му е, че е възможно обаче патриотичните организации отново да преминат 4-процентната бариера за влизане в парламента. "Не изключвам и партията на Васил Божков да го направи", каза Герджиков (формацията на обвиняемия бизнесмен, който е в Дубай, взе достатъчно проценти за държавна субсидия и почти 3 на сто от вота - б.р.).

"Всичко това няма да доведе до някакви сериозни изменения”, обясни проф. Герджиков.

Професорът по право припомни, че според Конституцията президентът няма срокове, в които е задължен да завърти рулетката с мандатите, но се съмнява, че Румен Радев ще бави процедурата - "не е такъв човек".

Герджиков не се ангажира с прогноза кое е по-малкото зло - някакво правителство в рамките на този парламент или служебен кабинет и нови избори. По думите му има достатъчно подготвени хора, които могат да участват във временен кабинет на Румен Радев, но това е работа на президента.