Водещата световна социална медия „Фейсбук“ (Facebook) отбеляза по-силен от очакваното ръст на приходите през първото тримесечие в резултат на по-високи рекламни разходи на бизнеса с оглед на стръмното увеличаване на онлайн трафика по време на коронавирусната пандемия.

Facebook Inc. обяви в сряда, че приходите на компанията за първото тримесечие са нараснали с 48 % през тримесечието до 31 март, достигайки 26,17 млрд. долара, докато осреднените очаквания на Уолстрийт бяха за приходи в размер на 23,67 млрд. долара, пише днес БНР. 

В същото време нетната печалба на медийния гигант скочи с 94 % до 9,5 млрд. долара, или по $ 3,3 на акция спрямо печалба за едва 4,9 млрд. долара, или по $ 1,71 на акция през първото тримесечие на 2020 г.

Активните потребители на Facebook пък скочиха през първите три месеца на годината с 10 % до 2,85 милиарда, оправдавайки очакванията на анализатори и икономисти.

„Имахме силно тримесечие, тъй като помогнахме на хората да останат свързани и на бизнеса да расте. Ще продължим да инвестираме агресивно, за да доставяме нови и значими преживявания през следващите години, включително в по-нови области като разширената виртуална реалност, търговията и икономиката на творците“, заяви след представянето на финансовия отчет главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг.

Компанията Facebook обяви, че очаква нарастване на приходите от реклама през цялата 2021 г., като общият ръст на приходите ще остане стабилен или умерено ускорен.

Силният финансов отчет допринесе за ръст на акциите на технологичния гигант с близо 6 % към 325 долара за акция след края на редовната търговия на Уолстрийт.

Apple печели и изкупува обратно собствените си акции

Apple Inc представи в сряда далече по-силни от очакванията на Уолстрийт данни за печалбите и проходите през първите три месеца на годината, тъй като клиентите продължиха да осъвременяват своите смартфони до 5G iPhone и закупиха нови модели на компютрите Mac с проектирани от Apple процесорни чипове.

В същото време технологичният гигант обяви обратно изкупуване на свои акции за 90 милиарда долара.

Приходите на Apple за периода януари - март нараснаха спрямо година по-рано с 54 % до 89,6 млрд. долара, докато осредните очаквания на Уолстрийт бяха за приходи в размер на 77,4 млрд. долара.

Според компанията международните ѝ продажби са формирали 67 % от общите приходи през първите три месеца на годината.

Нетната печалба на технологичния гигант пък скочи със 110 % до 23,6 млрд. долара, или по $ 1,40 за акция при прогноза за $ 0,99 за една акция, докато оперативните приходи възлязоха на 27,5 млрд. долара, нарастват със 114 % на годишна база.

Продажбите на смартфоните на компанията - iPhone, са нараснали с цели 65,5 % през последното тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, достигайки 47,9 млрд. долара, надвишавайки средната прогноза на Уолстрийт за 41,4 млрд. долара, докато продажбите на компютрите и лаптопите Mac бяха с около една трета по-големи от очакванията, достигайки 9,1 млрд. долара при очаквания за 6,8 млрд. долара.

„Това тримесечие отразява както трайните начини, по които нашите продукти са помогнали на нашите потребители да посрещнат този момент от собствения си живот, така и оптимизма, който потребителите изглежда изпитват за по-добри дни за всички нас“, коментира главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

„Мисля, че САЩ ще бъдат много силни. Разбира се, всички индикатори, които виждам, би трябвало да бъдат много позитивни за американската икономика“, посочи Кук в интервю за Ройтерс.

Силните финансови резултати са факт в разгара на глобалния недостиг на полупроводникови компоненти, който навреди на американските производители на автомобили, но изглежда, че остави невредим основния купувач на чипове, какъвто се явява Apple, с оглед на експертните познания на технологичния гигант по отношение на веригата за доставки.

„Нямаше съществен проблем за нашите финансови резултати заради нарушени доставки“, посочи Тим Кук.

Акциите на Apple поскъпват с 3 % към 138 долара за една акция на извънборсовата търговия на Уолстрийт след много силните финансови резултати за първото тримесечие на 2021 г.

Samsung също отчита рекордни приходи, но предупреждава за проблеми с чиповете

Корейците от Samsung обявиха днес 6 % ръст на приходите и рекордните 6,4 млрд. долара за тримесечието.

Лъвският пай идва от продажбата на повече смартфони, таблети и други умни устройства, като ръстът е сериозно подпомогнат от навлизането на 5G на пазара, признават от компанията.

От Samsung обаче предупреждават, че и тази година се очакват забавяния на поръчките на чипове и недостиг - нещо, което е факт в пазара за стационарни компютри. Това бе основната тежест за техногигантите по време на пандемията - че търсенето на хардуер избухна при много по-вяли прогнози и ги изненада.