Американската компания Apple започва изследване за употребата на умния им часовник Apple Watch за предвиждане на COVID-19, съобщи AppleInsider.

Проучването ще бъде осъществено в партньорство с Вашингтонския университет в областта на Сиатъл, САЩ. То ще се опитва да установи дали часовникът, в комплект с iPhone, може да засече наличието на COVID-19 или друго респираторно заболяване.

Участнитиците трябва да са над 22-годишна възраст и да имат iPhone от версия 6s нагоре. Те ще получат Apple Watch, който трябва да носят ежедневно в продължение на 6 месеца. В добавка ще трябва да попълват анкети на телефона всяка седмица. А тези, които се разболеят, ще получат домашен тест за COVID и ще попълват допълнителни анкети. 

Това не е просто хрумване на американския техногигант. Изследователи от Станфорд и други от болницата "Синайската планина" в Ню Йорк публикуваха преди месеци изследвания, които сочат, че датчиците в смарт-часовника установяват малки промени в пулса до седмица преди поява на симптомите при болни от COVID-19.